reklama

Breivik se otevřeně hlásí k nacismu a odsuzuje multikulturní společnost. Po příchodu k soudu dnes nejprve podal ruku svým advokátům a poté před více než čtyřicítkou novinářů přítomných v soudním sále předvedl nacistický pozdrav. U soudu hajloval již loni na jaře. Stejně jako tehdy, také dnes ho soudce požádal, aby tento pozdrav příště neopakoval.

Odvolací soud z bezpečnostních důvodů zasedá v tělocvičně věznice Skien, kde je Breivik vězněn. Na jednání soudu, které začalo dnes ve 12:45 SEČ, přišel Breivik bez pout. Soud má jednat do středy 18. ledna. Kdy bude vynesen rozsudek, zatím není zřejmé. Breivik sám by měl zahájit svou výpověď před soudem ve středu a pokračovat ve čtvrtek.

Podle soudních expertů bude klíčovým tématem procesu otázka, jak přísná bezpečnostní opatření mohou být u tak nebezpečného vězně jako Breivik uplatňována, aby nešlo o porušování lidských práv. Proces se bude rovněž točit kolem toho, zda mají podmínky ve věznici negativní vliv na Breivikovo duševní zdraví. Sám terorista tvrdí, že ho stát chce dohnat k sebevraždě.

Norský vězeňský systém je zaměřený více na nápravu zadržovaných než trest a většina veřejnosti považuje podmínky Breivikova věznění za velmi lidské. Ve věznici Skien má Breivik k dispozici tři cely - obytnou, pracovní a tréninkovou o celkové ploše 30 metrů čtverečních. Po celý den se může mezi nimi svobodně pohybovat. V celách má mimo jiné psací stůl, televizi s DVD přehrávačem či X-box.

Breivik 22. července 2011 ve vládní čtvrti v Oslu odpálil nálož, která připravila o život osm lidí. Krátce nato postřílel 69 členů letního tábora sociálnědemokratické mládeže na nedalekém ostrově Utöya. V roce 2012 byl za terorismus odsouzen k 21 rokům vězení. To je nejvyšší jednorázový trest, který je v Norsku možné uložit, lze ho ale opakovaně prodlužovat de facto až na doživotí.