Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump otočil? Změnil názor na ruské vměšování do voleb, ozývá se z USA

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington - Budoucí šéf prezidentské kanceláře Reince Priebus v nedělním rozhovoru pro stanici Fox News prohlásil, že Donald Trump akceptuje výsledky šetření amerických tajných služeb, podle kterých se Rusko snažilo ovlivnit volby v USA. Tyto snahy podle závěru zpravodajců řídil osobně Vladimir Putin. To je však v rozporu s tím, co Trump tvrdil ještě před několika málo dny.

Trump na konci minulého týdne tvrdil, že americké tajné služby nemají žádný důkaz o tom, že by hackerské útoky namířené proti Demokratické straně měly vliv na výsledky voleb. „Tajné služby uvedly velmi jasně, že není absolutně žádný důkaz o tom, že by hackerské útoky ovlivnily výsledky voleb. Hlasovací stroje nebyly dotčeny!" napsal Trump na svém twitterovém účtu.

Jediný důvod, proč se pořád diskutuje o napadení počítačů DNC (vedení demokratů), je podle něj fakt, že porážka demokratů byla tak velká, že jsou ve velkých rozpacích. V pátek se  pak Trump sešel s činiteli tajných služeb, kteří ho seznámili s vyšetřováním, poté již o pochybnostech nehovořil.

Priebus v nedělním rozhovoru uvedl, že Trump závěry z této zprávy přijal. Budoucí prezident také prý chce nařídit tajným službám, aby doporučily, co je nyní třeba učinit. Priebus nicméně dodal, že podobné věci se dějí už padesát let. „Je to něco, co se děje při našich volbách mnoho a mnoho let," uvedl.

Otázkou je, co Trumpa přimělo změnit názor. Například americký server The Atlantic poukazuje na to, že zpravodajská zpráva tajných služeb nemůže ničí názor změnit, protože její autoři podstatě říkají - „věřte nám“. „Což je něco, co nově zvolený prezident, a mnozí další, nebudou ochotni udělat,“ uvedl server známého magazínu. „Zdá se, že situace bude podobná té, které panovala v pátek ráno – nově zvolený prezident odmítá uznání závěrů zpravodajské komunity, Kongres jej akceptuje. A špioni nemohou nebo nechtějí veřejně předložit důkazy, které by byly zapotřebí, aby přesvědčili skeptiky,“ psal na konci týdne The Atlantic.

Vliv na Trumpovo rozhodnutí mohli mít také republikáni. Jak poukazuje stanice CBS, méně než dva týdny před Trumpovou inaugurací na něj jeho straničtí kolegové vyvíjeli tlak, aby přijal závěry zpravodajské komunity. Jak server dodává, Trumpa velmi brzy čeká rozhodující test republikánské podpory, protože tento týden má dojít k prvnímu slyšení, které by mělo potvrdit složení Trumpova kabinetu. Jak ale server dodává, Priebusova formulace „neprokázala, že by došlo k dramatickému zvratu v Trumpově politice vůči Rusku“.

Server Daily Beast se pak zaměřil na to, co Priebus v neděli vlastně řekl. Zopakoval už dříve vyřčenou mantru, že „ve zprávě není žádný důkaz, že by něco z toho změnilo výsledek voleb“. „To je nepřesné tvrzení. To, že nedocházelo k neoprávněné manipulaci, se nerovná nedostatku ruského vlivu na volby. Priebus v podstatě definoval zfalšování lístků jako jediný způsob, jak ovlivnit volby.

Ve skutečnosti se však zpráva zaměřuje na především na jiné způsoby, jak se Rusko snažilo ovlivnit volby,“ uvádí server s tím, že zpravodajci poukazují naplacené trolly na sociálních sítích, zprávy státem financovaných médií nebo další snahy ruských vládních agentur. Trumpův mluvčí Sean Spicer pro agenturu Reuters už uvedl, že Priebusovy poznámky „byly v souladu s pátečním prohlášením“. Znamená to tedy, že fakt, že Trump přijal závěry zprávy, ještě neznamená, že také souhlasí, ře Rusko prezidentské volby ovlivňovalo. 

Témata:  Donald Trump volby v USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy