Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálie znovu otevřela ambasádu v Libyi jako vůbec první západní země

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Tripolis/Řím - Itálie po dvou letech opět otevřela své velvyslanectví v Libyi. Situace se v severoafrické zemi zklidnila, když se loni úřadu ujala dočasná vláda národní jednoty. MZV ČR na svém webu i nadále varuje před cestami do kterékoliv části Libye.

"Je úkolem vlády, aby zemi opět stabilizovala a abychom společně bojovali proti pašerákům lidí," napsal dnes na svém twitterovém účtu italský premiér Paolo Gentiloni. Itálii trápí velký příliv migrantů, jichž loni připlulo přes Středozemní moře na 181.000.

Libye se propadla do chaosu po pádu režimu dlouholetého diktátora Muammara Kaddáfího, kterého svrhla lidová revoluce v roce 2011. Poté byla v zemi asi dva a půl roku relativně stabilní situace, než na jaře 2014 vypukly další střety, které někteří označují za druhou občanskou válku.

V zemi se vytvořily dvě vlády a dva parlamenty a až loni začátkem roku se úřadu ujala dočasná vláda národní jednoty, která však stále nemá pod kontrolou celou zemi.

Západní země kvůli občanské válce své ambasády v Tripolisu uzavřely. Česká republika ambasádu v dubnu 2015 dočasně přesunula do Tunisu.

MZV ČR varuje před cestami do kterékoliv části Libye včetně hlavního města Tripolisu. Na mnoha místech země se odehrávají ozbrojené střety mezi znepřátelenými frakcemi a teroristické útoky cílené zejména na klíčové prvky infrastruktury. Spojení s okolním světem je velmi komplikované, mezinárodní letiště v Tripolisu a v řadě dalších měst jsou dlouhodobě nefunkční, mezinárodní lety do dalších částí země jsou značně nepravidelné. Všechny občany České republiky, kteří se v Libyi aktuálně nacházejí, MZV ČR vyzývá, aby Libyi opustili.

Témata:  Libye Itálie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy