reklama

Kvůli nebezpečnému ledu se zastavila lodní doprava na Dunaji od Maďarska po Rumunsko, ale i na Sávě. Podobné opatření přijaly také německé a polské úřady na Odře. Z polské a německé strany se podle agentury DPA očekává nasazení 13 ledoborců. Zda a popřípadě kdy se tak stane, se má rozhodnout v nadcházejících dnech.

Kvůli sněhovým závějím je na jihu, ale i v centrální části Srbska stále řada vesnic odříznutá od okolí. V obci Duga Poljana umrzli 88letý muž a jeho 64letý syn. Štěstí naopak měl muž, který podle místních médií spadl do vyschlé studny a dva a půl dne přežil v pětimetrové hloubce až dvacetistupňové mrazy. Objevil ho až soused.

Silná sněhová peřina pokryla i Albánii a několik obcí zcela izolovala. V Sarandě podle médií napadl sníh poprvé po 32 letech. Ve městě Korča umrzl bezdomovec, který se tak v zemi stal již pátou obětí mrazivé zimy.

Minus 20 stupňů Celsia ukazují teploměry také v Makedonii, za poslední tři dny tu mzemřeli tři lidé. Ve Skopji našli zmrzlého 68letého bezdomovce a ve městě Strumica na jihu země zemřel na prahu svého domu 60letý muž. Třetí obětí zimy je 80letá žena.

Také v odlehlých končinách Bosny a Hercegoviny mráz usmrtil tři lidi. Kromě toho v padesátitisícovém městě Zenica vypadlo dálkové vytápění domů kvůli havárii v místní ocelárně ArcelorMittal, která teplo pro město zajišťuje.