Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Le Penová vyhraje v prvním kole, prezidentem se ale stane Fillon, tvrdí průzkum

François Fillon
François Fillon
Foto: Facebook

Paříž – V prvním kole francouzských prezidentských voleb 23. dubna by měla vyhrát šéfka krajní pravice Marine Le Penová před kandidátem umírněné pravice Françoisem Fillonem. Alespoň to tvrdí nový průzkum agentury Ifop.

Le Penová by sice v prvním kole těsně Fillona porazila, v kole druhém, které se uskuteční 7. května, by ale jasně prohrála, uvedla dnes francouzská média.

V prvním klání předpokládané desítky kandidátů by podle Ifopmohla Le Penová získat kolem 26 procent a druhý Fillon kolem 24,5 procenta odevzdaných hlasů. V prosinci přitom průzkumy označovaly Fillona i za vítěze prvního kola.

Jasným favoritem rozhodujícího druhého kolaale nadále zůstává Fillon, v němž má podle Ifop vyhrát nad Le Penovou poměrem 64 ku 36 procentům hlasů.

Nový je ale výsledek průzkumu, podle něhož by nejen Le Penovou, ale i Fillona porazil v druhém kole nezávislý kandidát Emmanuel Macron, který byl před lety členem Socialistické strany a ministrem hospodářství. Anketa mu ale nedává šanci pro postup z prvního kola, v němž má skončit až třetí se 17 procenty. Macron v nedávné anketě vyhlášen osobností roku 2016 a může ještě překvapit, domnívají se média.

Témata:  Francie Marine Le Pen François Fillon

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy