reklama

Třetí světová válka je hned za rohem a planeta je balancuje na pokraji totálního konfliktu – alespoň tak to podle průzkumu vidí obyvatelé velkých západních zemí. Nový průzkum ukazuje, že se veřejnost obává budoucnosti, „celosvětový konflikt" je podle nich na obzoru.

Světové velmoci i různé menší skupiny se angažují v krvavém konfliktu v Sýrii, na Středním východě pokračuje boj proti Islámskému státu, po celém světě se v uplynulých měsících stala celá řada teroristických útoků, Vladimir Putin a Donald Trump hrají tvrdou hru. Průzkumníci YouGov se ptali 9 tisíc lidí napříč devíti zeměmi - ukázalo se, že se respondenti domnívají, že mír snad ještě nikdy nebyl v takovém ohrožení.

Třetí světovou válku očekávají především obyvatelé USA, ani Francouzi, Němci a Britové však nejsou příliš optimističtí. Asi 60 procent Američanů se domnívá, že se svět nachází na pokraji války, jen 16 procent si naopak myslí, že je pravděpodobnější světový mír. V mír věří také 19 procent Britů, 61 procent se však domnívá, že reálně hrozí válka.

Naproti tomu lidé v severských zemích včetně Švédska, Finska a Norska jsou mnohem méně nakloněni věřit tomu, že svět je na pokraji války. Dánsko je v tomto směru nejoptimističtější - 39 procent Dánů předpovídá světový mír, 45 procent předpovídání opak.

Anthony Wells, ředitel YouGov, k výzkumu řekl: „Zdá se, že největší strach panuje ve Spojených státech a Francii, ale z různých důvodů. Americké obavy zřejmě odráží Trumpovo budoucí prezidentství. Ve Francii jsou ale podle mě obavy více spojené s hrozbou terorismu - francouzská veřejnost nevidí Rusko jako nepřátelskou hrozbu pro EU, mnohem více se obává dalšího významného teroristického útoku na Francii v nadcházejícím roce.“

Průzkum také odhalil, že lidé v Evropě a Americe mají sklon vidět Rusko jako hlavní vojenskou hrozbu, nejvíce se Moskvy bojí Britové – a to i přesto, že například Finsko a Německo jsou zeměpisně mnohem blíže zemím bývalého Sovětského svazu. Hrozbu ze strany Ruska vnímá 71 procent Britů, ale jen 59 procent Američanů - což je nejméně ze všech zemí.

Všechny dotazované země s výjimkou Finska si myslí, že je pravděpodobné, že jejich zemi v následujícím roce zasáhne teroristický útok. Francouze pak terorismus znepokojuje nejvíce - 81 procent věří, že k útoku dojde, jen 11 procent se domnívá, že ne.