Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americké osobnosti kritizují Trumpa: Je dětinský a nevychovaný. A přisadil si i ministr Herman

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: Reprofoto YouTube

New York – Předávání letošních cen Zlatý glóbus se do paměti diváků zapsalo především emotivním projevem herečky Meryl Streepové, která získala ocenění za celoživotní dílo. Ve svém projevu však odvrátila pozornost od sebe a zaměřila se na politiku. A na kritiku budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa. Do debaty se teď přidávají i další známé osobnosti.

Streepová Trumpovi vytkla aroganci a poukázala, že ve volební kampani parodoval hendikepovaného novináře listu The New York Times Serge Kovaleského, který trpí artrogrypózou, závažným kloubním onemocněním. Ačkoliv nezménila přímu Trumpovo jméno, uvedla, že ji „šokovalo chování osoby“, která „se uchází o nejvyšší funkci v zemi".

„Když jsem to viděla, zlomilo mi to srdce. Nedokážu na to zapomenout, protože to nebyl film, ale skutečný život. Tendence ponížit někoho na veřejnosti v případě, kdy to udělá někdo, kdo má moc, se promítne do života všech, protože je to jako povolit ostatním, aby činili totéž," řekla sedmašedesátiletá herečka. „Všichni prohrajeme, jestliže mocní lidé zneužijí své postavení k zastrašování ostatních," dodala.

Trump jí obratem vzkázal, že je „jedna z nejvíce přeceňovaných hereček v Hollywoodu“ a že je jen „poskokem Hillary Clintonové“.

Tato slovní přestřelka vyvolala pozornost nejen veřejnosti, ale i dalších známých osobností, které se za Streepovou postavili. „Trumpova reakce na Meryl Streepovou - dětinská, nevychovaná, nedůtklivá - je přesně důvod, proč se většina Američanů bojí jeho prezidentství. Emocionálně nekompetentní,“ rýpnul si na Twitteru světoznámý spisovatel Stephen King.

Trump's response to Meryl Streep--childish, churlish, petulant--is exactly why most Americans fear his presidency. Emtoionally unqualified.

— Stephen King (@StephenKing) 9. ledna 2017

 

„Trump kritizoval: republikány, demokraty, papeže, volby v USA, CIA, FBI, NATO, Meryl Streepovou. Trump nekritizoval: Vladimira Putina,“ rýpnul si šachista a ruský opoziční politik žijící v New Yorku Garry Kasparov.

„Nikdy tady nebyl nikdo jako Meryl Streepová. Miluju ji,“ ocenila projev herečky americká komička, herečka a televizní bavička Ellen DeGeneresová.

Palec nahoru pro M. Streep. Na Zlatých glóbech otevřeně zkritizovala neetické chování D. Trumpa, který imitoval postiženého novináře.

— Daniel Herman (@DanielDherman) 10. ledna 2017

 

„Palec nahoru pro M. Streep. Na Zlatých glóbech otevřeně zkritizovala neetické chování D. Trumpa, který imitoval postiženého novináře,“ pochválil ji český ministr kultury Daniel Herman.

Témata:  Meryl Streep Donald Trump Daniel Herman

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy