reklama

Jak poukazuje server, Italové nehlasovali o meritu ústavních zmeěn, které navrhl Renzi a které byly nesrozumitelné a byrokratické. „Italové prostě využili příležitosti a odstavili ho od moci,“ konstatuje NA. Za hlasem, který volal NE stály různé skupiny, ale nejhlasitější ze všech byl zřejmě Beppe Grillo, komik, herec, politik, který založil populistické Hnutí pěti hvězdiček, se kterým v únoru 2013 získal v italských předčasných parlamentních volbách čtvrtinu voličských hlasů.

„Časy se změnily," napsal Grillo po hlasování. „Suverenita znovu patří lidem - a nyní skutečně začneme používat naši ústavu,“ dodal.

Jak poukazuje server Politico, populismus v Itálii ale není tím největším problémem. Server poukazuje, že Renzi při nástupu do úřadu v roce 2014 slíbil odvážné reformy, brzy si ale uvědomil, že by mu ve výsledku mohly ve volbách ublížit. A tak se snažil pokračovat ve strategii ve starém stylu - budováním konsensu prostřednictvím výdajů.

Začal měsíčním daňovým bonusem ve výši 80 eur pro lidi vydělávající méně než 26.000 eur ročně, dal speciální bonusy důchodcům a 500 eur na „kulturní poukazy" pro mladé Italy. Pouhé dva dny před referendem slíbil zvýšit plat státních zaměstnanců poté, co byly sedm let zmrazeny. Celkově vzato, Renzi mohl zvýšit veřejné výdaje asi o 1 procento HDP, připomíná server.

I proto podle Politica nelze všechny politické trendy svádět pouze na „vzestup populismu“. Itálie má negativní růst od roku 2007 a od roku 1990 uvízla v ekonomickém limbu. Renziho politika nebyla dostatečná, aby se ekonomika znovu dala do pohybu. „To, co se stalo v Itálii, není varovný příběh o historické nevyhnutelnosti populismu. Ani neilustruje nutnost pokračování výraznější redistribuční politiky. Je to prostě příběh o selhání politického vůdce, který se nakonec se odcizil voličům, protože nenabídl žádnou vizi pro oživení růstu,“ varuje server.

Zemi teď nejspíše čekají předčasné volby. vzhledem k tomu, že existují dva volební zákony stojící proti sobě, ten nový prošel Sněmovnou v roce 2015, stále ale platí i ten starý, který upracuje pravidla upravují složení parlamentních orgánů.

Tradiční politické subjekty, které se navzájem velmi nesnáší, mají obavy, aby Hnutí pěti hvězdiček nezaznamenalo jasné vítězství, a tak se snažit nastavit nový volební zákon tak, aby bránili nebezpečí tím, že prakticky znemožní mít vládu jedné strany. Jak poukazuje server, mohou proto zavést systém poměrného zastoupení. „Zapomínají, že je to jeden z důvodů, proč italské úřady byly tak chaotické a nerozhodné po celá desetiletí,“ připomíná server.