Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslední dny prezidenta Obamy v úřadu mohou být namířeny proti Rusku, varuje Moskva

Bude si Obama na
Bude si Obama na "poslední chvíli" ještě vyřizovat účty?
Foto: kremlin.ru

Moskva – Funkční období Baracka Obamy již za několik dní skončí. Už 20. ledna proběhne inaugurace nově zvoleného prezidenta Donalda Trumpa, jeho administrativa se vlády chopí hned poté. Rusko se však obává, co by Obama za těch několik dní "mohl ještě provést".

Vztahy mezi USA a Ruskem jsou napjaté dlouhodobě, situaci pak rozhodně nepomohla ani před několika dny zveřejněná zpráva amerických tajných služeb o hackerských útocích ze strany Ruska. Podle zpravodajců tyto akce přímo řídil ruský prezident Vladimir Putin.

Podle amerických zdrojů navíc ruská rozvědka shromáždila na Trumpa kompromitující materiál osobní i finanční povahy. Dokument amerických tajných služeb, jehož pravost nebyla potvrzena a o němž informují americká média, tvrdí, že Moskva chtěla Trumpa v budoucnu vydírat. Kreml sběr kompromitujících dat odmítl jako nesmysl a Trump zprávy o své možné kompromitaci označil za politický hon na čarodějnice.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Maria Zacharovová v souvislosti nejen s tímto děním na sociálních sítích vyjádřila obavy o možné odvetné akce vůči její zemi v posledních devíti dnech Obamovy administrativy.

„Každý den čtu zprávy z Washingtonu: nové sankce vůči Rusku, dodávky systému protiletadlové raketové obrany syrským gangsterům, naprosto nesmyslné, ale zákařné akce ve všech směrech zahraniční politiky. Bůh stvořil svět za sedm dní. Obamova administrativa má o dva dny víc na to, aby ho zničila,“ varuje Zacharovová.

Témata:  Rusko USA Barack Obama

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy