Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irák prozradil, kdy osvobodí Mosul od jednotek IS

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Bagdád - Bitva o severoirácký Mosul by mohla skončit do tří měsíců nebo i dříve. Agentuře AP to řekl irácký generál Tálib Šaghatí.

Upozornil, že je ale těžké dělat jakékoli předpovědi, neboť v Mosulu se nevede konvenční boj. Irácká armáda spolu se svými spojenci ofenzivu zahájila v říjnu. Radikální Islámský stát (IS) město obsadil v roce 2014.

"Je tam mnoho proměnných, je to partyzánský boj," řekl Šaghatí. Irácká armáda dnes oznámila, že obsadila další tři čtvrti východního Mosulu. Podle jejích odhadů mají nyní vládní jednotky pod kontrolou 85 procent východní poloviny města, západní část je stále v rukou IS.

Když ofenziva začala, vláda předpokládala, že by Mosul mohl být dobyt do konce roku 2016. Jako první východními čtvrtěmi postupují irácké speciální síly, které čelí prudkému odporu radikálů. Irácká armáda své ztráty nezveřejňuje, ale podle AP má už stovky mrtvých a zraněných.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy