Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko přivítalo libyjského generála na palubě letadlové lodi

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Tripolis - Libyjský generál Chalífa Haftar byl dnes na palubě ruské letadlové lodě Admirál Kuzněcov, která je ve Středozemním moři.

Podle agentury Reuters je to znamení otevřené podpory Ruska generálovi, který bojuje proti radikálům v Libyi, ale s vlastními, nikoli vládními jednotkami. Prostřednictvím videotechniky s Haftarem hovořil ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Letadlová loď Admirál Kuzněcov byla zapojena do bojů v Sýrii a nyní je na cestě zpět do Ruska. Velitelé libyjského generála provedli po lodi a v jídelně instalovali video, které umožnilo rozhovor se Šojguem. "Hovořili o naléhavých otázkách boje proti mezinárodním teroristickým skupinám na Blízkém východě," oznámila ruská agentura RIA Novosti.

Haftar má vlastní oddíly zvané Libyjská národní armáda (LNA), k níž se připojilo mnoho bývalých vojáků libyjské armády. Tyto oddíly bojují proti teroristům a loni obsadily také ropné terminály, jež předtím kontrolovaly teroristé. Za Haftarem stojí parlament, který sídlí na východě země, ale který neodhlasoval důvěru vládě, jež pracuje v Tripolisu.

Témata:  Libye Ruská armáda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy