Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bouře zničila legendární kalifornskou tisíciletou sekvoj

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Los Angeles - Během silné bouře, která se začátkem tohoto týdne přehnala přes Kalifornii, spadla v národním parku Calaveras i jedna slavná sekvoje. Její stáří se odhadovalo na 1000 let, v jejím ohromném kmeni byl dokonce průjezd pro auta.

Strom, u jehož paty byl vyřezán tunel dostatečně velký na to, aby pod ním prošel člověk nebo projelo auto, byl stejně jako další sekvoje v parku velkou turistickou atrakcí v pohoří Sierra Nevada. Strážci parku se domnívají, že k pádu stromu přispěly i mělké kořeny.

Průjezd v kmeni vznikl kolem roku 1880 ve snaze konkurovat sekvojím, jež se nacházely v Yosemitském národním parku a pod nimiž se dalo projíždět. Jízdy autem pod sekvojí v Calaveras se už v minulých letech nepovolovaly, ale stále pod ní mohli chodit turisté.

Západ USA sužují deště od minulého týdne. V nevadském okrese Reno muselo být kvůli nebezpečí záplav evakuováno 1300 lidí, v Renu a Sparksu byly zavřené školy.

V pohoří Sierra Nevada platí až do dneška varování před bouřemi. V oblastech nad 2100 metrů může nasněžit až metr a půl sněhu. "Lidé by neměli vyjíždět," upozornil meteorolog Scott McGuire z Nevady.

Silně zasažena je kalifornská vinařská oblast Sonoma. Vinice jsou tam buď zcela zaplaveny nebo z vody vyčnívají jen vrcholky keřů.

Témata:  příroda USA bouře stromy

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy