Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soros leze Maďarům na nervy. Úřady chtějí zakročit

George Soros
George Soros
Foto: The Washington Note

Budapešť – Maďarsko plánuje zakročit proti nevládním organizacím spojeným s Georgem Sorosem, miliardářem a filantropem maďarského původu. Uvedl to zástupce premiéra Viktora Orbána v souvislosti s nástupem Donalda Trumpa do Bílého domu.

Východoevropský člen Evropské unie chce podle serveru Bloomberg využít „všechny nástroje, které má k dispozici, na vymetení nevládních organizace financovaných finančníkem Sorosem", který „slouží globálním kapitalistům a znovuobnovuje politickou korektnost nad národními vládami," řekl Szilárd Németh, místopředseda vládnoucí maďarské strany.

Podle něj teď k tomu existuje kvůli zvolení Donalda Trumpa „mezinárodní příležitost". Podle Németha začnou zákonodárci projednávat návrh zákona, který by umožnil audit pracovníků nevládních organizací.

Orbán, který veřejně podporuje Donalda Trumpa, ignoruje kritiku ze strany Evropské komise i amerického prezidenta Baracka Obamy, že ve své zemi buduje „neliberální stav“ po vzoru autoritářských režimů, jako je Rusko, Čína nebo Turecko. V roce 2014 Orbán osobně nařídil státním kontrolním orgánům, aby prověřily skupiny financované z Norska a tvrdil, že skupiny financované ze zahraničí jsou krytím pro „placené politické aktivisty."

Orbán a jeho administrativa už v minulosti často kritizovali nevládní organizace podporované Sorosem, zastáncem amerických demokratů, jehož rozsáhlá síť organizací podporovala rozvoj demokracie v bývalých komunistických zemí východní Evropy.

Trump pak obvinil 86-letého miliardáře z toho, že je součástí „globální mocenské struktury, která je zodpovědná za ekonomické rozhodování, čímž okrádá naši dělnickou třídu, zbavuje naši zemi jejího bohatství a dává peníze do kapes hrstky velkých korporací a politických subjektů“.

Témata:  George Soros Maďarsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy