Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Humorné okamžiky končícího prezidenta Baracka Obamy +VIDEO

Barack Obama
Barack Obama
Foto: g7germany.de

Washington - Osmiletá éra bývalého prezidenta USA Baracky Obamy je u konce. Během ní došlo k mnoha zásadním a místy i vtipným okamžikům. Podívejte se na výčet zajímavých momentů během vlády Baracka Obamy v Bílém Domě, o kterých informoval list Telegraph.co.

Demokratické národní shromáždění – 2004. Až do roku 2004 nebylo jméno Baracka Obamy americké veřejnosti nijak známé. Tehdy byl Johnem Kerrym zvolen jako hlavní tvář amerických demokratů. O čtyři roky později se stal prezidentem USA.

Barack Obama se stal prvním černošským prezidentem v USA. Jako nový prezident přišel na jeviště v doprovodu své manželky a dvou dcer.

Obama jako zpěvák. V divadle Apollo zazpíval k narozeninám své dceři. Na veřejnosti dává najevo svůj mimořádný vztah k dětem.

„Jsou mé vlasy stejné jako vaše, pane prezidente?“ Pětiletý Jacob navštívil Bílý Dům s dotazem na vlasy Baracka Obamy. Ten se mu poklonil a video, na kterém si malý chlapec hladí vlasy Obamy obletělo celý svět.

 

Na jaře 2011 oznámil Barack Obama veřejnosti, že speciální komando USA zabilo na jeho příkaz celosvětově hledaného teroristu, Usámu Bin Ládina. Popularita Obamy prudce stoupla.

V roce 2012 se na veřejnost dostalo video, které zachytilo manželé Obamovy, když se líbali během zápasu NBA. Obama čelil značné kritice.

Obamovi navázali hluboké přátelství s britskou královskou rodinou. Z Anglie však neznělo, že by se mělo jednat o navázání nových vztahů mezi Velkou Británií a USA.

Obama emotivně vystoupil s lítostí nad masakrem v Connecticutu, kde střelec zavraždil 26 dětí a učitelů. Při proslovu se neubránil slzám.

Barack Obama opět čelil kritice, když si na mši za zesnulého Nelsona Mandelu fotil tzv. selfie s dánskou premiérkou.

Dále se média zajímala o jeho blízký vztah s Davidem Cameronem. Cameron později přiznal, že ho Obama oslovoval „brácho.“

Americká média opět kritizovala Obamu za jeho horlivý vztah ke golfu. Obama prý na golfových hřištích trávil více času, než by bylo vhodno.

Obama lobboval za povolení homosexuálních sňatků na celém území USA. Na počest rozhodnutí nejvyššího soudu nechal Bílý Dům rozzářit do duhových barev.

V americkém Charlestonu bylo v tamějších kostele zastřeleno devět věřících. Obama následně vedl kostelní sbor a absolvoval v jeho popředí vzpomínkový koncert.

Na jaře 2016 se stal Obama po devíti desetiletích prvním prezidentem, který vstoupil na území Kuby. S ostrovem, kde tehdy vládl dnes zesnulý Fidel Castro, se zasadil o normalizaci napjatých vztahů.

Témata:  Barack Obama USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy