Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kyjev zakázal poslední ruskou televizi. Neuznávala celistvost Ukrajiny

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: unmultimedia.org

Kyjev - Na Ukrajině je nově zakázano šířit vysílání ruské televize Dožď, ačkoli se těší pověsti média, které se nebojí kritizovat Kreml. Prý neuznává svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny, zdůvodnily kyjevské úřady.

Uvedl to deník Ukrajinska pravda. Dožď byl až dosud na Ukrajině dostupný v placených kabelových sítích jako poslední z ruských televizí. Operátoři kabelových sítí nyní mají měsíc, aby se nařízení přizpůsobili.

Podle ruského internetového deníku Gazeta.ru bod o zákazu Doždě původně ani nefiguroval v programu dnešního jednání rady, patrně si ho vynutili radikálně naladění politici.

Nad ukrajinskou dostupností ruské stanice se již delší čas stahovala v Kyjevě mračna, formální záminkou k zákazu se pak stala skutečnost, že Dožď využívá mapy, kde je anektovaný Krym zobrazován jako součást Ruska.

Zákazy ruských televizí, které na Ukrajině bývaly značně populární, následovaly v několika vlnách od března 2014, kdy Rusko anektovalo Krym. V první várce zákazů se ocitlo 14 hlavních, prokremelských stanic, ale postupně následovaly i další, včetně stanic určených dětem, myslivcům a rybářům či milovníkům humoru. K 1. září 2016 tak na Ukrajině bylo zakázaných už 73 ruských televizí. Jedinou výjimkou z pravidla zůstával Dožď.

Témata:  Ukrajina Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy