Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Válka proti IS: Síly postupující k Mosulu ze severu a východu se spojily

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád – Boj o irácký Mosul, baštu Islámského státu, pokračuje. Vůbec poprvé se spojily jednotky postupující do města ze severu a z východu. Z východu město dobývají irácké speciální protiteroristické jednotky, ze severu pak regulérní armáda.

Informace o pokroku dnes zveřejnil americký diplomat Brett McGurk z mezinárodní koalice vedené Spojenými státy, která irácké armádě pomáhá, a označil to za milník v bitvě o město. Irácká armáda o ně ve spolupráci s kurdskými milicemi zahájila boj s radikály z Islámského státu (IS) loni v říjnu. Jeho slova potvrdil také irácký generál Hajdar Fázil.

Spojení obou proudů zabrání vytvoření hluchých míst, jichž by mohl využít IS, uvedl mluvčí protiteroristických oddílů Sabáh Numání. „Nepřítel je nyní jenom před jednotkami, a ne už v jejich boku," řekl. Podle agentury AP je po třech měsících bojů v rukou armády asi třetina druhého největšího iráckého města. Numání řekl, že armáda nyní ovládá 85 procent území východních čtvrtí. IS Mosul obsadil v roce 2014.

Podle nevládní organizace Iraq Body Count (IBC) zemřelo loni v Iráku 16.000 civilistů, což je o 1000 méně než roku 2015. Tři čtvrtiny mrtvých jsou muži, zbylí pak ženy a děti. Více než dvě třetiny obětí připadají na provincii Ninive, kde leží Mosul, a na Bagdád.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy