Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sexuální útoky migrantů neustávají, další evropské země zaznamenaly trpkou zkušenost

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Londýn/Vídeň - Nejen Německo se potýká s násilnými a sexuálně motivovanými útoky ze strany migrantů. I další evropské země bijí na poplach a řeší jeden případ za druhým.

Případy sexuálního obtěžování nebo znásilnění řeší například ve Velké Británii nebo v Rakousku. V Londýně stanul před soudem Sudánský útočník, který měl Jihokorejské občance na dovolené ukázat cestu.

Devátenáctiletý Salah Koubar podle poroty Jihokorejské turistce den před jejím odletem v baru v Soho navrhnul, že ji zavede do lepšího podniku, který je vzdálen jen tři zastávky autobusem. Nakonec oba skončili daleko od jejího hotelu.

Žena se pokusila přivolat taxi, pachatel jí ale vzal z ruky kabelku a trval na tom, že pojedou zpět do centra Londýna jinak. Vlak je však odvezl ještě dál a před stanicí ve West Dulwich ji přinutil vejít do křoví, kde dívku znásilnil.

Podle prokurátora jeden z cestujících uslyšel křik a vydal se na pomoc ženě, která se ho pokusila použít jako lidský štít proti útočníkovi. Svědek uvedl, že se dívka třásla a měla slzy v očích. Koubar rychle naskočil do odjíždějícího vlaku a ujel.

Policie násilníka zatkla dva dny po útoku a ve výpovědi podle britských serverů uvedl, že ženě zaplatil 200 liber za sex, ke kterému nedošlo, proto jí vzal kabelku a pokusil se dostat peníze zpět. 

Dívka odcestovala zpět do vlasti o dva týdny později a soudního líčení se nezúčastnila. Zaslala ale dopis, v němž uvedla, že se od incidentu bojí nosit sukně a ačkoliv je Korea bezpečnější zemí než Británie, nedokáže vycházet ven po setmění.

Soud nad Koubarem zatím verdikt nevynesl, očekává se, že se tak stane 3. února. Porota ale o jeho vině nepochybuje.

Ženy se bojí i v Rakousku

I rakouská policie řeší případ násilí, za nímž stojí přistěhovalci. Muži ve věku 19 a 24 let měli znásilnit čtyřiadvacetiletou ženu. K případu ale policie zatím nic bližšího neuvedla.

Mluvčí zemské policie Markus Haindl pouze na tiskové konferenci uvedl, že Rakušanka se údajně znala se starším z dvojice podezřelých a dohodla si s ním schůzku. Dosavadní poznatky vyšetřovatelů ale zatím nedávají kriminalistům jasnou představu o tom, co se ve skutečnosti stalo.

Témata:  uprchlíci Rakousko Velká Británie migrace

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy