reklama

„Když sledujete situaci ve Washingtonu, myslím, že ti, kteří prohráli volby, nejsou ochotni přijmout nového prezidenta, jehož jméno je Trump... To, co se děje ve Washingtonu, zní jako začátek občanské války," tvrdí Wimmer, bývalý poslanec Křesťanskodemokratické unie (CDU) Angely Merkelové.

Bývalý vysoce postavený úředník OBSE také poukázal, že to nejsou pouze členové Demokratické strany, kteří vsadili vše na vítězství Clintonové, ale že tak učinili i republikáni z „válečného establishmentu“ jako senátor John McCain, kteří se obávají toho, že nově zvolený prezident Donald Trump chce budovat dobré vztahy s ostatními zeměmi. Taková strategie zahraniční politiky totiž podle něj může uštědřit ránu jejich jestřábímu pohled na svět, upozorňuje Wimmer.

Podle jeho názoru v současnosti v USA existuje „síť odporu“ proti prezidentovi, který se má úřadu ujmout už 20. ledna. „Myslím, že když stočíte pohled na realitu v Evropě, lidé ze všech našich evropských zemí chtějí žít v dobrých vztazích s Ruskou federací,“ řekl Wimmer a dodal, že mediální kampaň, jejímž cílem je hanobení Trumpa, připomíná způsob, jakým mainstreamová média démonizují Rusko.

„Neexistuje žádné nepřátelství mezi Ruskem a Evropou, nepřátelství je organizováno velmi uměle a je to stejný způsob, jaký dnes vidíme v boji proti Trumpovi," řekl bývalý poslanec. Wimmer je přesvědčen, že kampaň proti Trumpovi běží na plné obrátky – poukazuje na desítky kousavých článků, které se objevili „dnes ráno ve všech hlavních novinách na celém světě."

Hlavním cílem je podle německého politika znemožnit novému prezidentovi USA dělat lepší politiku, aby mohli dál pracovat „váleční štváči“. Demokrati podle něj nejsou ochotni akceptovat výsledek volby.

Wimmer také uvedl, že vztahy mezi Ruskem a EU v posledních několika letech ovlivnila anexe Krymu Ruskem, což vedlo k sankcím podporovaným Washingtonem – vztahy mezi Evropskou unií a Moskvou podle něj „byly vynikající" než se „něco změnilo v politice USA."

„Teď jsme v situaci, že všechno, co udělají, všechno, co lze udělat s ohledem na blížící se německé volby, je o hledání důvodů, proč jít do konfliktu nebo dokonce do války," řekl Wimmer, podle kterého existující napětí polarizuje svět a způsobuje „nejdramatičtější dny v našem životě“.