Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migrační krize se zhoršuje. Maďarsko chce opět zadržovat uprchlíky

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Budapešť - V Maďarsku opět rostou obavy, že se v průběhu letošního roku migrační krize zhorší. Vláda premiéra Viktora Orbána proto ve čtvrtek rozhodla o znovuzavedení systému zadržování migrantů.

Vláda pověřila ministra vnitra, aby připravil okamžité znovuzavedení systému zadržování běženců. Žadatelům o azyl tak má být zamezeno ve volném pohybu po maďarském území.

Šéf úřadu kabinetu premiéra János Lázár uvedl, že opět stoupá počet migrantů, kteří se ze Srbska snaží dostat do Maďarska, což představuje bezpečnostní riziko. Neúspěchem podle něj skončil podzimní i prosincový summit EU věnovaný problémům s migrací.

Zadržování migrantů v minulosti kritizoval například vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn. Jeho výtky směřovaly nejen na adresu Maďarska, ale i Česka.

Témata:  Maďarsko uprchlíci

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.