Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vážený Donalde... Uprchlík napsal Trumpovi tento dopis

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: Reprofoto YouTube

Osmnáctiletý Abdulazez je jedním z milionů syrských uprchlíků, kteří v posledních letech opustili zemi. Abdulazez se vydal na náročnou cestu do Evropy, během které napsal dopis Donaldu Trumpovi. Jeho znění přinesla arabská televizní stanice Al Jazeera.

Vážený Donalde,

jmenuji se Abdulazez Dukhan a je mi osmnáct let. Jsem jedním ze čtyř milionů lidí, kteří uprchli ze Sýrie. Nechali jsme za sebou spoustu našich srdcí a lidí, které jsme ztratili. Posílám vám tuto zprávu, abych vám popřál k vítězství v amerických volbách. Chci vám však také připomenout, jak jsou vaše slova důležitá při rozhodování o naší budoucnosti. Začali jsme květinovou revolucí a doufali v podporu ze strany mezinárodního společenství. Roky plynule a růže se proměnily v pistole. Naděje na podporu stále pokračují. Mohl váš předchůdce něco změnit, aby změnil náš osud? Nevím, ale budeme nadále mít víru. Vaše slova jsou pro nás důležitá. Mohou změnit naši budoucnost.

Opustil jsem Sýrii čtyři roky po revoluci. Nikdo nechtěl odejít, ale co můžeme dělat před tanky? Co můžeme dělat, když na nás doslova padá smrt z nebe? Stejně jako mnoho dalších jsme jeli nejprve do Turecka a z Turecka do Řecka. Když jsme cestovali, viděli jsme kolik našich domů, měst a ulic jsou zničeny. Jsme slabí. Chtěli jsme podporu mezinárodního společenství a víme, že přijde. Víra je to, co nás odstěhovalo a to, co nás udržuje v chodu.

Nyní jsem uprchlík. Nejtěžší věc v uprchlickém táboře je izolace. Lidé kolem nás staví zdi. Vážený pane prezidente, viděl jsem zemřít dříve sny, než své tělo. Pro ty, kteří ještě stále mají víru, nestavějte před sebe zdi. Možná je to můj poslední den v roli uprchlíka a zítra už budu někde v bezpečí. Možná bych se jednou mohl vrátit do své milované Sýrie a začít přestavovat zničená města. Vážený prezidenta, doufáme, že někdo slyší naše slova.

Témata:  Sýrie Donald Trump uprchlíci

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.