Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec IS se blíží? Bývalý agent má dobré zprávy

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Rakka - Podle Scotta Stewarta, bývalého speciálního agenta ministerstva zahraničí a analytika analytické agentury Stratfor, bude rok 2017 pro Islámský stát rokem postupného úpadku. Jeho základy položil IS tím, že se z mobilní teroristické organizace stal „zločinným“ státem, tvrdí Stewart. Jeho různé pobočky po celém světě nemohou konkurovat těm vytvořeným Al-Káidou a kromě jména a obecných ideologických rysů je s IS nespojuje prakticky vůbec nic.

IS krátce po svém vzniku dokázal oživit džihádistické hnutí a získat poměrně velký počet cizích bojovníků na svou stranu, aby bojovali za jeho ideu. Jeho vize konce světa a obnovy zlatého věku islámu v podobě ustanovení chalífátu mu umožnilo urychleně hromadit pracovní síly a schopnosti, které ale v průběhu času postupně ztrácely na síle a účinnosti. Islámský stát je nyní podroben velkému tlaku, který jej postupně ničí.

Na rozdíl od Al-Káidy, která považuje vyhlášení chalífátu za záležitost následujících až po vyčerpání sil Ameriky a jiných nepřátel džihádistů, IS vyhlásil chalífát hned po tom, co se mu podařilo získat velká území Iráku a Sýrie. Jeho naléhavá potřeba byla motivována jak ekonomicky, tak i ideologicky. IS potřeboval zajistit udržení získaného území a jeho rozšíření skrze síť rekrutovaných bojovníků. Skupina si myslela, že tento úspěch by jí umožnil šířit se stejným rapidním způsobem jako tomu bylo v počátku islámu během éry proroka Mohammeda – a samozřejmě to využít ve své propagandě, tvrdí Stewart.

Výhoda povstaleckých organizací je v jejich nepředvídatelnosti, rychlosti a obtížném vystopování. Když se IS transformoval na stát, ztratil tyto výhody, poukazuje Stewart. IS na sebe navalil mnoho vyčerpávajících povinností jako je ochrana měst a poskytování základních služeb. Navíc se odkryl útokům cizích sil. Neustálé bombardování Američany vedená koalice zapříčinilo velké ztráty na straně IS, ať ve formě ztráty materiálů nebo vojáků. Životně důležité zásobovací trasy, jako ta okolo města Manbidž nebo al-Bab, jsou buď získány nebo obléhány nepřáteli IS. I přes obtíže v jeho osvobozování se dá očekávat vyhnání IS z Mosulu. A, připomíná Stewart, v roce 2017 pravděpodobně začne kampaň za získání hlavního města IS Rakka.

Podle Stewarta krizi IS nejlépe přibližuje opuštění města syrského města Dabiq. BBC připomíná, že toto město má natolik velký význam pro IS, že po něm pojmenoval svůj propagandistický časopis. Dabiq hraje důležitou roli v islámské apokalyptice (popis konce světa), podle které zde se střetnou ve finální bitvě muslimské síly dobra s Římskými silami zla. IS využívá jeho symbolickému významu k získání podpory v muslimském světě. O to víc je zarážející, že IS nakonec do jeho obrany investoval tak málo. Podle Stewarta jednak dáno tím, že zvěstované armády křižáků se neobjevily, jednak – a to mnohem významněji – tím, že město je příliš malé a příliš obtížné k obraně.

IS a jeho pobočky

IS se snaží – jako jeho předchůdce a hlavní konkurent, Al-Káida – vytvořit síť podpůrných organizací pomáhajících mu v jeho cíli uvrhnout na svět globální džihád. A jako Al-Káida, i IS je než z ničeho tvoří tím, že místním džihádistickým skupinám dodá svoji značku. Tyto skupiny pak využívají jména a proslulosti IS k získání symbolického kapitálu a prohloubení respektu – či přímo strachu – které vůči nim má stát, ve kterém působí. Zvyšují tím svoji cenu, což se může hodit např. při únosech a vyjednávání výkupného.

Nicméně, ačkoliv jsou tyto pobočky – známé pod arabským slovem „wilaya“, což znamená provincii –  rozeseté po celém světě, od Filipín až k Nigérii, jejich skutečná síla, zvláště v porovnání s podobnými typy organizací operujícími pod patronátem Al-Káidy – je prakticky malá. Boko Haram, jedna z nejznámějších z podpůrných skupin IS, je v Nigérii zatlačována zpět, i když zatím její konec - přes ujišťování nigerského prezidenta - ještě nepřišel, jak ukazuje nedávno zveřejněné video jejího vůdce. Totéž se děje s egyptskou pobočkou, která nicméně dokázala shromáždit síly a zaútočit na koptský kostel, kde bylo zraněno asi 50 lidí a 12 zabito

Podle Stewarta skutečnost, že tyto skupiny fungovaly ještě před tím, než si osvojily značku IS, zajišťuje jejich operační nezávislost na IS. To, zda IS selhává, neovlivní nikterak výrazně jejich působnost. Proto na ně není možné aplikovat jakýsi obecný proti-teroristický přístup, ale přistupovat k nim jednotlivě, v rámci jejich místního či regionálního kontextu, navrhuje Stewart.  Když dojde k přílišnému oslabení jádra IS, některé z těchto skupin se mohou rozhodnout se od něj odvrátit. Jak snadno získaly značku, tak snadno ji mohou sejmout, upozorňuje Stewart..  

Témata:  Islámský stát Irák Sýrie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy