Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová vyzve v úterním projevu Brity ke sjednocení

Theresa Mayová autor: DFID
Theresa Mayová autor: DFID
Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Britská premiérka Theresa Mayová ve svém úterním klíčovém projevu o brexitu vyzve Brity k národní jednotě. S odvoláním na její úřad o tom dnes informovala agentura Reuters.

Lidé by podle Mayové měli dát stranou zatrpklost, která v zemi zavládla po loňském referendu, a naopak se sjednotit okolo vize Británie mnohem více otevřené světu.

Ministerská předsedkyně nedávno prohlásila, že oficiální jednání o odchodu Británie z Evropské unie začnou do konce letošního března. Odmítá obviňování, že úvahy jejího kabinetu o brexitu jsou zmatené nebo že stále nemá žádný plán pro vyjednávání s Bruselem.

Britští podnikatelé a poslanci ji ale kritizují, že zveřejnila jen málo informací o konkrétních plánech na odchod z EU.

Během úterního projevu Mayová vystoupí v Londýně před publikem, ve kterém budou sedět mimo jiné zahraniční diplomaté či její vlastní brexitový vyjednávací tým. Jak uvedl úřad premiérky, v prohlášení Mayová zdůrazní, že je třeba, aby se Britové, rozdělení výsledkem referenda, sjednotili kolem společných cílů.

Témata:  Velká Británie Brexit Theresa Mayová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.