Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropě hrozí obří migrační vlna mladých Afričanů. Ukazuje to nově zveřejněná zpráva

Africké děti, ilustrační fotgorafie
Africké děti, ilustrační fotgorafie
Foto: UNICEF

Berlín - Ekonomiky v rozvojových zemích nemohou držet krok s nárůstem populace, což znamená, že miliony lidí z Afriky budou pravděpodobně migrovat do Evropy. Ukazuje to nově zveřejněná zpráva, na kterou poukazují německá média.

Mezinárodní organizace pro práce (ILO) se sídlem v Ženevě uvádí, že ekonomiky rozvojových zemí v Africe, Asii a Jižní Americe nemohou zvládat nápor mladých lidí vstupujících do pracovního procesu. Výsledkem, zejména v Africe, je, že mnozí z nich jsou připraveni migrovat a hledat práci jinde - a jejich hlavním cílem bude pravděpodobně Europa, cituje ze zprávy Die Welt.

Ekonomové očekávají, že počet nezaměstnaných v afrických státech bude rychle stoupat, protože pomalý růst afrických ekonomik je schopen produkovat jen několik set tisíc pracovních míst v průběhu příštího roku. Naproti tomu ILO očekává, že po celém africkém kontinentu budou miliony mladých lidí vstupujících na trh práce.

Nezaměstnanost v Africe se v současné době pohybuje okolo osmi procent, ale celkový počet nezaměstnaných vzroste o více než milion z 37,1 milionu na 38,3 milionu, devět milionů lidí bez práce přitom pochází pouzr ze států v severní Africe.

V subsaharské Africe, která má jednu z nejvyšších porodností na světě, podle odhadů jedna třetina všech lidí říká, že je ochotna se stěhovat za prací. Někteří migranti jsou ochotni hledat práci v sousedních zemích, ale pro mnohé je ideální destinací Evropa; konkrétně Německo vzhledem k jeho aktuální pozici jako nejsilnější ekonomiky v Evropské unii.

I když je německá ekonomika do značné míry v dobrém stavu, zbytek Evropské unie se snaží vytvořit dostatečný počet dobře placených pracovních míst. Ve Španělsku bylo vytvořeno asi 400.000 pracovních míst, ale mnohá z nich jsou pouze na částečný úvazek nebo pro osoby s nízkou kvalifikací, což má za následek, že mnoho mladých lidí není schopno najít si práci, která odpovídá jejich vzdělání.

Ve zprávě se také uvádí, že téměř polovina nezaměstnaných v Evropské unii hledala práci posledních dvanáct měsíců nebo déle.

Zjištění ve zprávě ILO odrážejí do velké míry nedávno zvežejněné informace rakouské armádní zpravodajské služby, podle které existuje možnost, že do roku 2020 přijde do Evropy několik milionů afrických ekonomických migrantů.

Frontex také znamenal trend zvyšování africké ekonomické migrace. Loni vydal zprávu obsahující varování, že západoafrické země by mohly brzy zastínit Střední východ a střední Asii z hlediska počtu migrantů přicházejících z těchto regionů.

Témata:  uprchlíci nezaměstnanost Afrika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy