Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát ztrácí sílu. Mosul brzy padne

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Bagdád - O víkendu došlo v Mosulu k prolomení obrany univerzitního areálu, který pro vojenské účely využívá Islámský stát. Iráčtí velitelé tento postup v rámci probíhající operace považují za znatelný posun. Jak nedávno uvedl časopis The Wall Street Journal, dobytí mosulské univerzity představuje obrovský krok vpřed směrem k ovládnutí celé části města východně od řeky Tigris. Postup vládních jednotek v posledních týdnech zrychlilo vyčerpání sil Islámského státu a změna taktiky.

Množství sebevražedných útoků proti iráckému vojsku pomocí vozidel s výbušninami se v nedávné době razantně zmenšilo. Četnost tohoto klíčového prvku obrany města poklesla od počátku irácké ofenzivy asi desetinásobně, z 50 denně na pouhých několik. Generálmajor Maan al-Saadi, podle informací serveru news.com.au, pokládá tento fakt za důkaz oslabování defenzivních sil poslední irácké bašty Islámského státu.

Radikálové navíc ztrácí kontrolu nad objekty určenými pro výrobu trhavin a začínají trpět kritickým nedostatkem mužů. Minulý týden ovládly irácké jednotky nemocnici Al-Salam, jež sloužila k ošetřování raněných, produkci bomb a vývoji chemických zbraní. Druhou a poslední budovou s podobným zaměřením je univerzitní areál, který se teď nachází pod soustavným útokem.

„Pokud ztratí univerzitu, jejich bojovníci a podpora se morálně zhroutí. Ztráta univerzity znamená ztrátu východní části města,” soudí generál Sami al-Aridi, jeden z velitelů frontových jednotek.

Vojenská operace dobytí Mosulu začala na jižních, severních a východních předměstích 17. října loňského roku. Její průběh se po dosažení hustě zalidněných oblastí o měsíc později znatelně zpomalil. V polovině prosince se postup z důvodu přítomnosti civilistů, nedostatku elitních jednotek pro boj ve městě a prudkému nárůstu ztrát dokonce zcela zastavil.

Tyto skutečnosti donutily koalici proti Islámskému státu zaměřit se v Iráku na zlepšení taktiky boje. Zkušené policejní jednotky z jižní části města byly nasazeny společně s protiteroristickými útvary z východní fronty. V iráckých řadách také došlo ke snížení počtu obrněných vozidel, která se nehodí pro městské prostředí, čímž se zvýšila pohyblivost nasazených sil. Výsledkem se stal úspěšný postup a rozdělení města na dvě části podle řeky Tigris.

V další fázi operace se boje přesunou do západního Mosulu. Bagdád v současné době soustředí svá vojska u letiště jihozápadně od města, v pouštních oblastech západně od Mosulu a na severních předměstích.

Vleklá a náročná obrana Mosulu Islámským státem je nepravděpodobná, protože by vyčerpala zbytky jeho sil a zdrojů, domnívá se Zaineb al-Assam ze soukromé zpravodajské služby IHS Jane’s. Jako pravděpodobný se naopak jeví scénář rychlé několikatýdenní operace, během níž se část obranných sil stáhne do Sýrie a zbytek radikálů v Mosulu se stane natolik demoralizovaným, že bude schopen jen chabého odporu. Velmi pravděpodobně začnou radikálové z Islámského státu provádět teroristické útoky proti irácké armádě a jejím spojencům okamžitě po pádu města. Využijí k tomu pečlivě budované tunely a zázemí pod západní částí Mosulu a v okrajových čtvrtích.

Témata:  Islámský stát Irák

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy