Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecký parlament podpořil zákon posilující Erdoganovu moc

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Turecký parlament dle očekávání v neděli v prvním čtení schválil návrh ústavního zákona, který posiluje pravomoci prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Pokud poslanci zákon odhlasují, nutná jsou ještě dvě kola, budou reformu schvalovat občané v referendu. Plebiscit by se mohl konat už na jaře.

Zákonodárný sbor začal zákon v prvním čtení postupně schvalovat v pátek, kdy odhlasoval první tři jeho články. Poslední, osmnáctý, článek poslanci přijali v neděli večer.

Návrh úpravy základního zákona by Erdoganovi umožnil zůstat v úřadu teoreticky až do roku 2034. Kromě toho by směl zůstat členem politické strany a vydávat vlastní dekrety. Parlament by také přišel o možnost dohledu nad výkonem funkce hlavy státu.

V případě definitivního schválení ústavního zákona by se prezident mohl vrátit do řad vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) a posílit tak svůj vliv v zákonodárném sboru.

Témata:  Turecko Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy