Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlická vlna nepolevuje. Nemůžeme spáchat sebevraždu přijetím všech migrantů, říká Orbán

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Budapešť – Na internetu se objevilo video zachycující řeč maďarského premiéra Viktora Orbána, která byla pronesena k novým pohraničníkům, kteří právě složili přísahu. V ní politik tvrdí, že není možné, aby jeho národ přijetím uprchlíků spáchal sebevraždu. Tlak na maďarské hranice v příštích letech nepoleví, ochrana hranic je prioritou záležitostí národní bezpečnosti, tvrdí Orbán.

„Chmurné časy vyžadují odvážné lidi,“ začal svou řeč premiér. Novým pohraničníkům připomněl, že složenou přísahou se zavázali k tomu, že budou bránit nejen maďarské hranice. Zároveň podle něj brání Evropu, „jak tomu bylo již mnohokrát během posledních 500 let“.

„Bráníme sebe a bráníme Evropu,“ burcoval Orbán s tím, že jde o jakýsi dlouholetý úděl maďarského národa. „Naivita, iluze a období laxnosti v Evropě končí. Musíme stát nohama pevně na zemi a musíme dávat přednost tomu, co vidíme, místo toho, co bychom si vidět přáli. Jsou tací, kteří si myslí, že každá osoba, která přijde do Evropy, hodlá žít podle našich zákonů a zvyklostí. Realita dokazuje opak,“ uvedl s tím, že varováním jsou teroristické útoky, nepokoje, násilí, kriminalita i etnické a kulturní pře.

Varoval také, že ti, kteří přicházejí, nechtějí žít tak jako my. „Chtějí nadále žít podle sebe, ovšem na evropské životní úrovni, a bruselští byrokraté je hodlají přerozdělovat do různých zemí. Uvědomujeme si, že migranti jsou také oběti pašeráků s lidmi a pozvánek a slibů evropských politiků a také oběti vlastní představivosti. Chápeme je, ale nemůžeme vyhovět jejich požadavkům a nemůžeme jim povolit vstup do Evropy. Žádný lidsko-právní princip nepředepisuje sebevraždu národa,“ tvrdil s tím, že spolu s ilegálními migranty přicházejí také teroristé. „Důsledkem toho je, že v mnoha zemích přicházejí nevinní lidé o život, a zaplatili tak nejvyšší cenu za slabošství politických představitelů vlastních zemí,“ kritizuje postup EU maďarský premiér.

Evropa by na tom podle něj byla lépe, kdyby nenapadala maďarská rozhodnutí, která se podle něj ukázala jako výhodná a užitečná a která inspirovala i další země. „Pravda je, že ilegální imigrace ohrožuje každodenní bezpečnost, ekonomickou výkonnost a naši kulturu. Pravdou je, že jsme udělali a budeme dělat to, co náš smysl pro povinnost a naše svědomí přikazují. Budeme bránit hranice, budeme bránit a chránit naše životy,“ tvrdí Orbán.

Maďaři podle něj prokázali, že je možné migraci zastavit. Pochválil maďarskou armádu i policii, díky kterým je podle něj Maďarskou jednou z nejbezpečnějších zemí Evropy. „Nemáme zde terorismus ani hromadná znásilnění. Nikdo nenajíždí kamionem do oslavujících lidí. Ale prosím nezapomínejme, že to neznamená, že se podobné hrozné věci nikdy nemohou stát nám, Maďarům,“ apeloval nejen na pohraničníky.

Zároveň dodal, že migrační krize v Evropě ještě nekončí. Poukázal na to, že tlak na maďarské hranice nekončí, protože „stovky milionů lidí čekají s nadějí na lepší život“. Brusel navíc podle něj bude dále vyvíjet snahu o přerozdělení asi dvou miliónů příchozích. „Svět se neuchyluje k pořádku, ale k rozjitřené nepředvídatelnosti. Z Bruselu nemůžeme očekávat žádná rozhodnutí. Naopak – musíme se bránit sami,“ uvedl premiér v projevu s tím, že právě ostraha hranic zůstává jednou z priorit v oblasti národní bezpečnosti.

Ti, kteří hranice střeží, pak podle něj budou mít přístup k potřebné materiální i další podpoře. „Ujišťuji vás, že vláda zajistí materiální, právní a lidské zdroje a vhodné pracovní podmínky pro naši trojitou linii obrany. Slušnost vyžaduje úctu k těm, kteří jsou odhodláni riskovat životy, aby zbytek maďarského národa mohl být v bezpečí,“ dodal.

Témata:  Viktor Orbán uprchlíci Maďarsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy