Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet žadatelů o azyl v Rakousku výrazně klesl

uprchlíci
uprchlíci
Foto: Reprofoto YouTube

Vídeň - V Rakousku loni požádalo o azyl 42.073 osob, což je zhruba o polovinu méně osob než v roce 2015. Ministr vnitra Wolfgang Sobotka ale varoval před přehnaným optimismem.

Horní hranice počtu zpracovaných žádostí o azyl, kterou stanovila před rokem vláda bývalého kancléře Wernera Faymanna, nebyla překonána jen těsně.

Maximální počet osob, s nimiž mohlo Rakousko podle vládního limitu zahájit azylové řízení, byl 37.500. Úřady za uplynulý rok ale zpracovaly jen 36.030 žádostí.

Zbylých několik tisíc žádostí migrantů, kteří do Rakouska loni přišli, se bude započítávat až po zpracování do bilance letošního roku. Podle listu Die Presse je tak pravděpodobné, že bude horní hranice - letos stanovená jen na 35.000 žádostí - do konce roku překročena. V takovém případě by rakouské úřady zastavovaly migranty hned na hranici a jejich případné žádosti o azyl by nepřijímaly. Jak by to v praxi vypadalo, aby nebyl porušován zákon, ale stále není zcela jasné.

Více než 10.600 lidí, kteří v Rakousku v uplynulých letech podali žádost o azyl, loni zemi opustilo, z toho zhruba 5800 dobrovolně a více než 4800 jich musely úřady deportovat.

Minulý týden rakouský vicekancléř a předseda Rakouské lidové strany (ÖVP) Reinhold Mitterlehner oznámil, že bude usilovat o snížení letošního limitu počtu žádostí o azyl na polovinu. Sociálnědemokratický kancléř Christian Kern ale jeho požadavek odmítl.

Témata:  Rakousko uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy