reklama

V Paříži v neděli zástupci více než 70 zemí světa, ovšem bez Izraelců a Palestinců, varovali před následky jednostranných kroků a podpořili vytvoření dvou států. Británie dokument nepodepsala.

"Je myslím pozitivní, že jsme měli jednání v Paříži a že budeme tu situaci probírat i nyní. Toto je přesně ten čas, kdy by měla být Evropská unie viditelná a hlasitě potvrdit principy, které podporujeme," podotkl Lajčák.

Kromě vývoje na Blízkém východě bude hlavním tématem dnešního bruselského jednání dění v Sýrii. Tam unie podporuje rezoluci Rady bezpečnosti OSN z 31. prosince, kterou OSN uvítalo snahy Ruska a Turecka o ukončení násilí a návrat k politickému procesu. EU ale dnes především zdůrazní potřebu opětovného zahájení rozhovorů právě pod záštitou OSN.

Osmadvacítka, která zdůrazňuje nutnost zajištění humanitární pomoci v Sýrii, chce ještě na jaře v Bruselu uspořádat rozsáhlou konferenci o možnostech podpory obnovy této země.

"Seznámím ministry s vývojem toho, co děláme ohledně Sýrie s regionálními hráči, a s diskusemi, které jsem vedla minulý týden v Ženevě s novým generálním tajemníkem OSN Antonie Gutteresem a (zmocněncem OSN pro Sýrrii Staffanem) de Misturou," poznamenala při příchodu na dnešní bruselskou schůzku šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.