Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při sebevražedných atentátech v Nigérii zemřelo nejméně pět lidí

Nigérie
Nigérie
Foto: Pixabay

Abuja - Při třech bombových útocích v Maiduguri na severovýchodě Nigérie´zemřelo nejméně pět osob. Podle agentury Reuters za sebevražednými atentáty pravděpodobně stojí islamistická teroristická skupina Boko Haram..

Podle svědků zasáhla první exploze mešitu, ve které se modlili učitelé. Následoval výbuch u brány univerzitního areálu. Třetí nálož vybuchla poté, co policisté u univerzity zastřelili dvanáctiletou dívku, která na sobě měla pás s výbušninami.

Útoky zabily nejméně pět osob a zranily asi 17 lidí. O život přišli sedmnáctiletý student, jeden z učitelů a tři teroristé.

Atentát má na svědomí zřejmě islamistická skupina Boko Haram, která terorizuje severovýchod země i příhraniční oblasti sousedních států; v této oblasti chce vytvořit náboženský stát založený na islámském právu šaría.

Za posledních sedm let si násilí páchané Boko Haram v Nigérii vyžádalo více než 20.000 obětí, asi 2,6 milionu osob bylo nuceno opustit své domovy. Zhruba pět milionů lidí hladoví.

Témata:  Nigérie Boko Haram

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 17:25

Rusko bude cílit na západní zbraně na Ukrajině, oznámil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy