Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dohodu s Íránem dodržíme, zní z EU. Trump má zřejmě jiné plány

Donald Tusk, Herman Van Rompuy a Federica Mogherini
Donald Tusk, Herman Van Rompuy a Federica Mogherini
Foto: European Union

Brusel – Šéfka diplomacie Evropské unie Federika Mogheriniová tvrdí, že Brusel bude i nadále postupovat v souladu s mezinárodní dohodou o íránském jaderném programu. A to i navzdory tomu, že smlouvu ostře kritizuje nastupující americký prezident Donald Trump.

EU podle Mogheriniové dohodu považuje za „velmi důležitou", zejména pro svou kontinentální bezpečnost, cituje političku agentura AFP. „Evropská unie bude nadále usilovat o dodržování a uplatňování této velmi důležité dohody, zejména kvůli naší bezpečnosti," upozornila Mogheriniová před zasedáním ministrů zahraničí zemí EU.

Dohodu z července 2015 mezi Íránem a šesti mocnostmi (USA, Čínou, Ruskem, Německem, Francií a Británií) Trump dnes označil za jednu z nejhorších a nejhloupějších, jaké kdy byly dojednány. V rozhovoru v německém Bildu a britském The Times ale Trump odmítl říci, zda ji vypoví. Jmenoval však do klíčové pozice amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona, který netají negativní postoj k Íránu a který chce „komplexní revizi" dohody.

Cílem dohody je zajistit striktně mírovou povahu íránského jaderného programu výměnou za zrušení ekonomických sankcí proti Teheránu, což se prý osvědčilo a dokázalo, že diplomacie funguje. Mogheriniová dnes uvítala „opravdu významné" oživení obchodních a hospodářských vztahů mezi Evropskou unií a Íránem.

Šéf britské diplomacie Boris Johnson dnes prohlásil, že dohoda je sice kontroverzní, ale že brání Íráncům získat jadernou technologii, takže stojí za to v ní pokračovat. Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Jukija Amano dnes potvrdil, že Írán plní svou část dohody podle stanoveného harmonogramu.

Teherán se v jaderné smlouvě zavázal mimo jiné k vyřazení části centrifug na obohacování uranu, k vyvezení většiny už obohaceného uranu, k přestavbě některých svých zařízení na výzkumná pracoviště a k přestavbě těžkovodního reaktoru v Aráku.

Díky zrušení sankcí Írán mohl před rokem více než zdvojnásobit vývoz ropy a plynu, a to na 2,5 milionu barelů denně. Za tři čtvrtě roku vydělal 29 miliard dolarů (739 miliard Kč).

Témata:  Donald Trump Federica Mogherini Írán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy