Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žena střelce z Orlanda je za mřížemi, měla pomáhat teroristům

Omar Mateen zabil v Orlandu 49 lidí
Omar Mateen zabil v Orlandu 49 lidí
Foto: myspace.com

Orlando – Manželku střelce z Orlanda zatkly americké úřady. Podle americké ministryně spravedlnosti Loretty Lynchové, která je současně generální prokurátorkou byla žena vzata do vazby v souvislosti s masakrem, který ve Spojených státech zesílil obavy z útoků „osamělých vlků" proti Američanům.

Omar Mateen loni v červnu zastřelil v Orlandu na Floridě v klubu pro homosexuály 49 lidí a dalších 53 zranil, než jej policie zastřelila. Šlo o nejhorší případ střelby v historii USA. Střelec se hlásil k radikálnímu hnutí Islámský stát. Podle poznatků Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) ale nebyl řízen žádnou zahraniční teroristickou skupinou, ale zradikalizoval se v USA.

Podle médií zadržela FBI Mateenovu ženu Noor Salmanovou v okolí San Franciska, kam se přestěhovala po masakru. V úterý má zadržená předstoupit před soud, který by mohl rozhodnout o jejím vydání na Floridu, kde čelí federálním obviněním z maření spravedlnosti a z napomáhání pokusu o poskytnutí hmotné podpory zahraniční teroristické organizaci.

Mateen (29) se narodil na Floridě, jeho rodiče pocházejí z Afghánistánu. Během útoku se přihlásil k Islámskému státu, jeho otec ale radikální islám jako motiv odmítl. Jeden z Mateenových známých, který ho znal jako častého návštěvníka gay klubu, naopak naznačil, že se Omar nedokázal vyrovnat se svou sexuální orientací.

Témata:  USA Omar Mateen (vrah z Orlanda USA - 12.6.2016) střelba v nočním klubu ve městě Orlando

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy