Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turci potvrdili zadržení atentátníka z Istanbulu. Zatkli ho i se čtyřletým synem a třemi ženami

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Turecký premiér Binali Yildirim dnes potvrdil pondělní informaci médií, že byl zatčen muž podezřelý ze spáchání novoročního atentátu v istanbulském klubu Reina, který si vyžádal 39 obětí. Abdulgadir Mašaripov se narodil v Uzbekistánu a výcvik absolvoval v Afghánistánu.

Mašaripov se přiznal, uvedl guvernér největšího tureckého města Vasip Şahin. Otisky prstů, které se v klubu Reina našly, se podle něj navíc shodují s těmi Mašaripovými. Do Turecka zadržený muž vstoupil ilegálně.

Premiér Yildirim vyjádřil naději, že se během výslechu podezřelého podaří odhalit "síly, které stály za plánováním útoku". Podle guvernéra Şahina je ale již jasné, že Mašaripov atentát spáchal na pokyn teroristické organizace Islámský stát (IS). IS se k zodpovědnosti už dříve přihlásil.

Spolu s Mašaripovem zadržela turecká policie v pondělí v istanbulské čtvrti Esenyurt také jednoho Iráčana a tři ženy. Turecká média už dříve uvedla, že ženy pocházejí ze Somálska, Senegalu a Egypta. Kromě nich v ochranné vazbě skončil údajně také čtyřletý Mašaripovův syn.

V průběhu více než dvou týdnů, během kterých turecké úřady po pachateli istanbulského útoku pátraly, skončila ve vazbě podle Şahina padesátka osob.

Témata:  Turecko teroristický útok v Reina Night Club v Turecku

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.