Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Masivní teroristické útoky v Evropě? Objevila se slovenská stopa

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Bratislava/Madrid - Španělské úřady rozbily největší síť obchodníků se zbraněmi v Evropě. Zadržely až 12 tisíc kusů zbraní a munice včetně nástrojů schopných sestřelit letadlo. Podle indicií směřuje původ zbraní na Slovensko, stejně jako zbraně použité při útoku na francouzskou redakci časopisu Charlie Hebdo.

Zásoby zbraní v hodnotě 10 milionů eur měly podle španělských médií skončit v rukou teroristů, kteří plánovali zaútočit ve Španělsku, Francii a Belgii. Odkud přesně zbraně pocházejí není přesně známo, spekuluje se ale, že jsou stejně jako při útoku na redakci Charlie Hebdo ze Slovenska.

Policejní komanda zadržela zbraně všech druhů, od pistolí až po protiletadlové kulomety. V souvislosti s vyšetřováním byli zatčeni čtyři muži a jedna žena ve městech Olot, Liendo, Galdácano a Guecho.

Podle policie byla zločinecká skupina součástí sítě, která zakoupila tzv. expanzní zbraně pod záminkou sportovních aktivit. Pomocí náhradních dílů zbraně je poté uvedla do provozu a prodávala na černém trhu. 

"Tento postup použitý na nákup zbraní je stejný, jaký byl použit při útocích v Paříži 7. ledna 2015 proti zaměstnancům satirického týdeníku Charlie Hebdo, při kterém bylo zabito 12 lidí a dalších 11 zraněno. To vše díky aktivaci zbraněmi získanými od slovenského prodejce," uvedl podle serveru Mirror mluvčí španělské vlády.

Teroristé využívali slovenské zbraně i v dalších případech. Objevily se například při útoku na Židovské muzeum v Bruselu 24. května 2014, který si vyžádal čtyři oběti.

Policisty v razii proti překupníkům se zbraněmi podporuje europol a boj s terorismem tímto nekončí. Úřady nyní budou například zjišťovat, kým měly být zbraně použity a která místa byla ohrožena útoky.

Témata:  Španělsko zbraně terorismus Slovensko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy