Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skotsko odejde z Británie, pokud nevyjdou obchodní plány s EU

Skotská vlajka
Skotská vlajka
Foto: Pixabay

Edinburgh/Brusel - Pokud Londýnu nevyjdou jeho obchodní plány s Evropskou unií po brexitu, musí mít Skotsko možnost opustit Británii. Dle agentury Reuters to dnes řekla skotská premiérka Nicola Sturgeonová.

Sturgeonová řekla, že plán odchodu Británie z EU, tak jak ho dnes představila premiérka Theresa Mayová, představuje "ekonomickou katastrofu" pro Británii a že Skotsko pro něj nehlasovalo.

"Nelze britské vládě dovolit, aby nás odvedla pryč z EU a z jednotného trhu bez ohledu na dopady pro naši ekonomiku, zaměstnanost, životní úroveň a naši pověst jako otevřené a tolerantní země, aniž by si Skotsko mohlo vybrat mezi touto a jinou budoucností," prohlásila skotská premiérka.

Mayové se podle Sturgeonové podařilo dnešními výroky dosáhnout toho, že je pravděpodobnější, že si Skotové budou opět vybírat. Mayová žádá odchod Británie z unijního jednotného trhu, odchod Británie ze Soudního dvora EU, kontrolu počtu imigrantů ze zemí EU, kontrolu imigračních práv občanů EU v Británii a britských občanů v EU. Dále chce dosáhnout volného obchodu s EU a mít s EU celní dohodu.

Předseda Evropské rady Donald Tusk označil dnešní vystoupení Mayové za "realističtější" oznámení britských záměrů ohledně vystoupení země z Evropské unie. "Smutný proces, surrealistická doba, ale konečně realističtější oznámení o brexitu," uvedl Tusk na twitteru.

Se zájmem se s vystoupením britské premiérky seznámil také předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, řekl dnes novinářům jeho mluvčí Margaritis Schinas. Juncker je s Mayovou v pravidelném kontaktu a telefonický rozhovor mají naplánovaný na dnešní odpoledne. Ve středu dopoledne Juncker osloví poslance Evropského parlamentu.

Témata:  Skotsko Velká Británie EU Brexit

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 17:20

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí 10 samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy