reklama

Americká armáda plánuje k řešení světové situace nasadit nový typ technologie, která stanoví možný trend válčení 21. století. Podle serveru news.com.au pracuje na vývoji nevýbušného dělostřeleckého granátu, jenž po vypálení vyšle elektromagnetický impulz. Ten má vyřadit široké spektrum elektroniky, kritickou infrastrukturu i počítačové systémy. Co si nepřítel počne s tanky a letadly ovládanými počítači, když bude tato elektronika zcela zničena jediným výbuchem?

Nový armádní výzkum podrobně hovoří o tom, jak by mohla být nová americká tajná zbraň nasazena. „(Tato zbraň) umožňuje alternativní útok vedoucí k neutralizaci hlavního nepřátelského průmyslu i civilní a komunikační infrastruktury bez zničení hardwaru spojeného s těmito systémy," uvádí se v návrhu.

Armáda plánuje třífázový vývoj a následné nasazení elektronické zbraně do boje. V první fázi by armáda měla navrhnout prototyp elektronického subsystému, který by měl být zapracován do standardních vojenských zbraní.

Ve druhé fázi by měla být tato technologie rozvíjena a vylepšována, pravidelně by také měla procházet hodnoceními. „Dalším krokem bude zkoumat, implementovat a demonstrovat pokročilé ne-kinetické útočné techniky a vyvinout zkušební metody a hodnotit výkon systému,“ píše se v dokumentu.

Nakonec bude zbraň připravena pro masovou distribuci. „Konečný elektronický systém bude podporovat celou řadu komerčních komunikačních protokolů," uvádí se v návrhu. Technologii bude prý možné užívat i v extrémně náročných podmínkách. „Účinnost takové technologie ještě není známa, nicméně už teď je to děsivé,“ dodává server.