Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump ještě nenastoupil a už je nejnebezpečnějším prezidentem USA. Komentátor si nebere servítky

Nervózní Donald Trump na tiskové konferenci.
Nervózní Donald Trump na tiskové konferenci.
Foto: YouTube

Washington/Brusel - „Je pozoruhodné, že bez nadsázky téměř každý Evropan očekává prezidentství Donalda Trumpa s pocitem strachu,“ píše v komentáři pro server Politico novinář Alex Massie. Podle něj právě Trump vyvolává obavy z toho, že ožijí populistické pravicové strany, které jej uvidí jako příklad a proto se jej budou snažit napodobit. „Je čas na to říci: Donald Trump je smrtelná hrozba pro západní aliance,“ domnívá se.

Massie poukazuje, že ještě za žádného amerického prezidenta se hlavní evropský proud natolik nestavěl proti šéfovi Bílého domu. A to ani za Ronalda Reagana či George W. Bushe. „Trump ještě nenastoupil do svého úřadu a už je nejnebezpečnějším prezidentem USA, kterého máme v živé paměti. Možná dokonce vše dob,“ píše novinář.

Ať už je to jakkoliv, poukazuje na to, že právě Reagan nebo Bush měli alespoň nějaké politické zkušenosti. „Trump, jak sám přiznal pro Times of London a Bild, je nepolitik, a to je právě ten problém," vysvětluje Massie s tím, že Trumpův přístup k mezinárodním otázkám může způsobit to, že američtí nepřátelé nebudou schopni pochopit či snadno předvídat jeho záměry.

A to stejné platí i pro americké spojence. „Otázka, kterou si dnes kladou v evropských metropolích, je jednoduchá: Je to prezident, na kterého se můžeme spolehnout? Prezident, jehož slovo je závazné? Prezident, se kterým můžeme jednat?“ upozorňuje komentátor.

Právě rozhovor, který Trump evropským médiím poskytl, podle komentátora situaci rozhodně neuklidil. „Už 60 let jsou NATO a Evropská unie jádrem transatlantických bezpečnostních a obchodních vztahů. Podle Trumpova rozhovoru už to tak ale není. Nový prezident si nemyslí, že by EU pro Spojené státy měla nějaký význam, a NATO je podle něj zastaralé. Je-li tato rétorika posunem v americké zahraniční politice, pak pravidla a předpoklady, kterými se západní svět řídil od druhé světové války, již nebudou platit. Budeme v nezmapovaném území,“ varuje.

Trump se podle novináře domnívá, že je NATO zastaralé, protože se „nedokáže postarat o terorismus“. „Trumpa zřejmě nenapadlo, že NATO, jehož členy jsou i pobaltské státy, má jiný účel, než jen cílit na teroristické buňky a hnutí po celém světě. Zatímco odsuzuje ruskou intervenci v Sýrii, Trump trvá na tom, že je zde příležitost pro dobré dohody s Ruskem. Odstraněním sankcí výměnou za omezení jaderných zbraní by USA poskytly požehnání ruské invazi na Ukrajinu. Což by vyvolalo určitý neklid v Tallinnu, Rize a Vilniusu. Jak teď může mít Estonsko, Lotyšsko nebo Litva důvěru v Atlantickou alianci? Vydal by se je Trump bránit v případě, že budou cílem nové ruské agrese? V současné době je těžké tomu věřit – a to skutečně činí z NATO zastaralou alianci,“ domnívá se Massie.

Poukazuje také na slova Nicholase Soamese, britského konzervativního poslance a vnuka Winstona Churchilla, který na Twitteru napsal: „Trump musí prokázat, že není naivní a že chápe, že Putinovým cílem je zničit transatlantické spojenectví a oslabit Evropskou unii." „Tato naivita je již plně a hrdě projevována. V Trumpově rozhovoru nebyla ani zmínka o tom, že se bude starat o ruského prezidenta, ale spoustu slov, kterými šokoval téměř každou významnou evropskou vládu. Skutečně, ruská státní televize přinesla Trumpovy výroky se spokojeným titulkem: Trump udeřil na západ,“ píše novinář.

Na otázku, zda důvěřuje německé kancléřce Angele Merkelové více než Vladimiru Putinovi, Trump řekl jen jen: „No, já začínám věřit oběma, ale uvidíme, jak dlouho to vydrží." Toto jeho prohlášení má  podle novináře „dech beroucí rozměry“. „Spojené státy, jak se zdá, již nemají spojence. Ale to je samozřejmě logickým důsledkem jeho sloganu „America First",“ upozorňuje Massie.

Ani Trumpovo nadšení z brexitu nezůstalo bez povšimnutí v Berlíně, Paříži nebo Bruselu. Jeho předpověď, že se eurozóna zhroutí a že se ostatní členské státy budou snažit vystoupit z EU, podle komentátora bylo nevhodné a potvrdilo, že poprvé od druhé světové války jsou Spojené státy vedené mužem, který pohlíží na Evropu jako na problém - a dokonce jako na konkurenta - spíše než jako na partnera a spojence.

Trump také dokázal, že v jeho světě může být vítězem pouze jedna strana. Současné uspořádání je podle něj „velmi nespravedlivé pro Spojené státy“ a „transatlantický obchod není obousměrná ulice“. Stejně tak kritizoval Evropany, že odmítají platit náklady na svou vlastní obranu. „A to je podstata problému. Evropa musí nyní, jak to Merkelová v reakci na šokující slova Trumpa uvedla, „vytvořit svou vlastní budoucnost“. Možná, že prezident Trump bude více konvenční postavou než Trump před inaugurací, ale první náznaky příliš uklidňující nejsou. Spojené státy zůstávají světovým nepostradatelným národem, ale možná brzy zjistíme, co se stane, když se nepostradatelný národ rozhodne, že již není schopen zastávat úlohu, ve které dlouhodobě stál.

„Když přední světový lídr odchází, co vyplní prázdnotu? Nejstarší a nejbližší přátelé Ameriky se teprve probouzí do chmurné myšlenky, že jakkoliv si mysleli, že prezident Trump bude špatný, realita by se mohla ukázat jako mnohem, mnohem horší,“ dodává Massie.

Témata:  Donald Trump EU Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy