reklama

Chronologie zveřejněná pondělí odhaluje detaily o pobytu Anise Amriho v Německu, hodnocení jeho rizik a jeho kriminální chování. Odhaluje také, že muž chtěl již v prosinci 2015 koupit střelné zbraně „k páchání útoků v Německu". To bylo celý rok před útokem v Berlíně.

Loni v únoru jej státní úřady prohlásily za potenciální hrozbu. Byl pod dohledem několika německých zpravodajských agentur, ty ale opakovaně dospěly k závěru, že nepředstavuje konkrétní nebo bezprostřední nebezpečí

Úřady Amrimu, který přišel do Německa v polovině roku 2015, zamítly žádost o azyl, ale nebyly schopny ho deportovat kvůli problémům v dokumentech.

Berlínský atentát z 19. prosince loňského roku si vyžádal 12 obětí. Jednou z nich byl řidič polského kamionu, kterého Amri zastřelil. Přímo na náměstí Breitscheidplatz zahynulo dalších osm lidí. Tři oběti podlehly svým zraněním v nemocnici. Kromě Poláka a Češky zahynuli také lidé z Itálie, Izraele a Ukrajiny a sedm Němců.

Atentátníka Amriho zabili italští policisté ve městě Sesto San Giovanni nedaleko Milána poté, co na ně Tunisan začal střílet.