Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zbytečná hysterie kolem Ruska? Špiony mají všichni, teď už ale řešíme nesmysly, zlobí se diplomat

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Londýn - Žijeme v nebezpečné době, kdy je chování podporované Barackem Obamou a Hillary Clintonovou extrémně nebezpečné, říká bývalý britský velvyslanec v Uzbekistánu Craig Murray. V centru další diskuze se ocitli ruští hackeři, čímž bylo přilito další palivo do požáru jménem rusofobie, tvrdí diplomat pro ruský server RT.

Murray poskytl serveru vyjádření k tvrzení, že Rusko údajně uchovává dokumentaci o klíčových britských poslancích. „Zdá se mi to nepravděpodobné. Samozřejmostí jsou špióni - všechny země více či méně mají špehy. Rusko má špiony, Amerika má špehy, Británie má špehy. Myslím, že práce těchto lidí má ospravedlnit jejich platy a enormní náklady na tyto organizace. Existuje tu ale také určité množství nesmyslů. Ale opravdu si nemyslím, že Rusko tráví velkou část svého času sbíráním dokumentace týkající se britských politiků a pořizováním usvědčujících fotografií,“ uvedl někdejší diplomat s tím, že jde o myšlenku jako vystřiženou z 50. let.

Množství obvinění, které se teď objevuje, je podle něj pozoruhodné. Připomíná hackerský skandál a „naprosto neuvěřitelnou dokumentaci zřejmě zkompilovanou Christopherem Steelem“, která obsahuje údajné kompromitující materiály o osobě Donalda Trumpa. „Všechno jsou to absolutní nesmysly bez faktů, o kterých média dále píší jako o neověřitelných,“ říká Murray.

Ve skutečnosti by se podle něj dalo snadno ověřit, co je a co není pravda. „Myslím, že tyto anti-ruské příběhy používající tajný zdroj, tu s námi nějakou dobu budou. Musíme mít na paměti, že vojenské a bezpečnostní služby díky tomu mají ospravedlnění pro jejich obrovské rozpočty. A to je to, o co jde,“ domnívá se.

Situace se ale podle něj nakonec bude muset uklidnit, protože někdo nakonec přizná, že neexistují žádné důkazy. „Ale nedostatek důkazů, zdá se, není překážkou pro pokračující hysterii. Tento druh vlny rusofobické hysterie je něco, co už jsme během studené války jednou nebo dvakrát prožili. Opravdu jsem věřil, že jsou tyto časy pryč. Je velmi smutné vidět to zase přicházet v době, kdy dochází k masivnímu přesunu vojsk a kdy tanky krouží kolem sebe a víří pole po celé Evropě. Žijeme v nebezpečné době, kdy je chování podporované Obamou a Clintonovou extrémně nebezpečné,“ tvrdí pro ruský server.

„Býval jsem britský velvyslanec v Uzbekistánu. Předtím, než jsem jím byl, jsem se po mnoho měsíců učil ruštinu v Petrohradě. V té době jsem byl starší britský diplomat. Měl bych říct, že jsem měl velmi aktivní společenský život. Pokud by ruské tajné služby dělaly to, co ostatní prohlašují, pak by měli mít nějaké mé úžasné fotky. Ve skutečnosti bych chtěl jejich kopie. Ale nikdy jsem nic od nich vůbec neslyšel. Myslím, že velká část toho všeho je zcela fiktivní,“ dodal k údajným kompromitujícím materiálům na britské politiky.

Témata:  Rusko USA Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy