Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump a EU? Čeští europoslanci mluví o nutnosti udržovat dobré vztahy

EU
EU
Foto: Pixabay

Štrasburk - Někteří z českých europoslanců se domnívají, že Donald Trump může Evopské unii prospět. I přes často kontroverzní výroky republikána je podle nich nutné s USA udržovat dobré vztahy.

Podle poslankyně Michaely Šojdrové (KDU-ČSL) by kritická slova Donalda Trumpa na adresu Evropy mohla unii více sjednotit. "Jeho postoj by měl být pro nás výzva, abychom se sjednotili," uvedla Šojdrová. Trump v nedávném rozhovoru s listy The Times a Bild přívítal, že Británie opouští EU. Řekl také, že podle něj z EU po Británii odejdou i další země.

"V našem zájmu je, aby to transatlantické partnerství bylo opravdu silné, protože s žádnou jinou částí světa nesdílíme tolik hodnot a tolik zájmů," řekl Luděk Niedermayer (TOP 09 a Starostové).

I Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) se domnívá, že Evropa by měla ve vztahu k USA zvolit strategii "uhlazení vztahů". "Dneska jsou ty vztahy dost vyhrocené, protože většina evropských politiků podporovala otevřeně (v amerických prezidentských volbách) Hillary Clintonovou. A Trump se to teď snaží evropským politikům vracet," myslí si Zdechovský. Obává se ale, že "levicovost Evropy" u Trumpa tvrdě narazí.

Budoucí vývoj unijních vztahů s USA si netroufl odhadnout Jaromír Štětina (TOP 09 a Starostové). "Nejsem vědma... Ale věřím, že americká demokracie je tak dospělá, že dokáže svého prezidenta uhlídat, kdyby šel do přílišných excesů, zejména v zahraniční politice," řekl Štětina.

"Zdá se, že Spojeným státům, stejně jako Rusku, by lépe vyhovovala Evropa složená z jednotlivých národních států," myslí si poslanec Pavel Poc (ČSSD).

Podle poslance Petra Macha (Svobodní) by vládnoucí politici v EU měli vzít Trumpovo zvolení prezidentem pragmaticky na vědomí. "Trumpova vláda bude jednat spíš s jednotlivými členskými státy než s EU," uvedl Mach.

Témata:  Donald Trump europoslanci EU

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 21:41

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy