reklama

O iniciativa vedené maďarskou policií informovaly tamní úřady. Podle nich policisté navštívili dvě různé střední školy, Református Líceum a Török Ignác Gimnázium, ve městě Gödöllő, které leží nedaleko maďarského hlavního města.

Podle serveru Breitbart šlo o jakési „informační sezení“ pro studenty, kteří si přejí být „pohraničními lovci“ a pomáhat policejním hlídkám podél celé srbské hranice. Několik studentů si podle oficiální zprávy dokonce vyzvedlo přihlášky.

Policisté podle svých slov plánují navštívit další střední školy, městské akce i policejní oddělení po celém Maďarsku a poskytovat lidem informace o tom, jak se dostat k pohraniční hlídce. Asi 500 příslušníků pohraniční stráže, známé jako „hraniční lovci“, už na hranici se Srbskem působí. Právě srbsko-maďarská hranice je součástí balkánské cesty, kterou v minulosti hojně využívali uprchlíci pro cestu do západní Evropy.

Maďarská vláda uzavřela hranici na konci roku 2015, ale i přes to a přes vybudování hraničního plotu a dalšího opevnění, se tisíce migrantů tiše se pokouší přejet ze Srbska do Maďarska.

V srbském hraničním městem Horgos se utábořil podle odhadu tisíc přistěhovalců, mnozí z nich se pokusili opakovaně překročit hraniční plot do Maďarska. Srbská státní televize RTS obvinila Maďary z toho, že migranty, kteří se dostali do země, otáčí a posílá je zpět do Srbska.