Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lavina během otřesů pohřbila italský hotel, záchranáři už objevili čtyři mrtvé

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Řím - Už čtyři mrtvé nalezli dnes záchranáři v italském hotelu Rigopiano na úpatí pohoří Gran Sasso, který zasypala lavina stržená středečním zemětřesením.

Na hotel lavina spadla ve středu večer. Záchranáři už nalezli čtyři mrtvé. Tři těla se podařilo vyprostit, čtvrté zůstává v troskách, informovala s odvoláním na policii agentura ANSA.

Velitel záchranářského týmu Antonio Crocetta řekl, že je tam "mnoho mrtvých". Údaje o počtu pohřešovaných se různí. Deník La Stampa hovoří o třech desítkách, podle listu Corriere della Sera jich je 27. Mluvčí italské hasičské brigády Luca Cari agentuře AFP řekl, že se pohřešuje kolem 25 lidí. Hotel se pod lavinou zhroutil a je zcela zasypán a pro záchranáře velmi špatně dostupný. 

"Přesunujeme záchranářské skupiny na místo vrtulníkem a začínají tam kopat," řekl mluvčí italské hasičské brigády Luca Cari.

Na leteckém snímku je vidět jenom malá část střechy a horního patra stavby. "Zatím jsme nebyli schopni moc toho udělat. Ta stavba se zhroutila, je to spíš hromada suti než hotel. To, co z toho zbylo, hrozí sesutím. Hotel je téměř zcela zničený. Volali jsme, ale nikdo neodpovídal, žádné hlasy. Kopeme a hledáme lidi," řekl Crocetta. Hotel měl 43 pokojů a v době pádu laviny v něm byl personál a přes 20 hostů. ANSA uvedla, že mezi nimi jsou i děti.

"Ci sono tanti morti all'Hotel Rigopiano" dice uno dei capi del Soccorso alpino abruzzesehttps://t.co/cLDc4w4wIf pic.twitter.com/pMf8nW0p0G

— IlSole24ORE (@sole24ore) 19. ledna 2017

 

"Svítí tam světla, ale není slyšet hlasy," uvedli záchranáři citovaní listem La Stampa. Jejich šéf řekl agentuře ANSA, že je tam "mnoho mrtvých".

Hotel #Rigopiano di #Farindola i soccorritori sono arrrivati riferiscono purtroppo di molti morti #Terremoto pic.twitter.com/0GYsS1FdSt

— Marco Moriconi (@MarcoMoriconi_) 19. ledna 2017

 

Někteří hosté stačili poslal na pohotovostní čísla SMS zprávy. "Pomozte, umíráme zimou," napsal podle agentury ANSA jeden pár hostů. List Corriere della Sera zveřejnil SMS s textem:

Záchranáři si zřídili výchozí tábor ve městě Penna, vzdáleném asi deset kilometrů. Na proražení cesty tam čekají také sanikty. Crocetta a další se ke stavbě dostali ve čtyři hodiny ráno na lyžích. Hosté hotelu a personál jsou pod sněhem a troskami už mnoho hodin. "Byla to velká lavina," citovala ANSA záchranáře.

Živí vyvázli zatím dva lidé, které vrtulník dopravil do nemocnice. Jedním z nich je host Giampaolo Parete. "Jsem naživu, protože jsem právě vycházel pro něco do auta," řekl. Jeho žena a dva synové zůstali v troskách hotelu. "Ocitl jsme se pod sněhem, ale podařilo se mi dostat se ven. Auto zavaleno nebylo, počkal jsem v něm, dokud nepřišla pomoc," sdělil v nemocnice osmatřicetiletý muž.

Centrum zemětřesení bylo devadesát kilometrů severovýchodně od Říma. Největší škody byly hlášeny z provincií L'Aquila a Teramo v oblasti pohoří Gran Sasso, kde otřesy uvolnily několik lavin.

Témata:  zemětřesení v Itálii laviny neštěstí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy