Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drama v Teheránu: Při požáru se zřítila výšková budova, zemřelo 20 hasičů +VIDEO

požár
požár
Foto: Pixabay

Teherán - V iránské metropoli od rána hořela výšková budova s nákupním centrem. Při hašení se však budova zřítila, Starosta města řekl, že při pádu budovy zahynulo přes 20 hasičů, podle státní televize se ale počet obětí ještě může zvýšit. Podle agentury AP bylo nákupní středisko Plasco postaveno před 50 lety. Šlo o jednu z prvních výškových budov v íránské metropoli, měla 17 pater.

Podle státní televize Press TV bylo ve chvíli, kdy budova spadla, uvnitř 50 až 100 lidí. Nejméně 88 lidí, včetně 45 hasičů, utrpělo zranění. Mnoho z nich bylo odvezeno do nemocnice, po ošetření ale většinu z nich propustili, uvedla íránská státní média.

Polooficiální íránská agentura Tasním informovala, že se vojáci snaží v troskách dostat k hasičům, kteří mohli neštěstí přežít. Jeden z prvních, kterého objevili živého, údajně hned vyslovil přání, aby ho poslali zpět dovnitř zachraňovat kolegy.

"O život přišlo více než 20 členů hasičských jednotek, kteří se snažili pomoci jiným," citovala státní televize starostu Teheránu, který hasiče označil za mučedníky. Mluvčí teheránských hasičů tuto bilanci ale nepotvrdil. Íránský prezident Hasan Rúhání vyzval k okamžitému vyšetření příčin neštěstí a k odškodnění obětí.

V blízkosti místa tragédie se nacházejí velvyslanectví Británie a Turecka, která byla včas evakuována.

Policie kolem domu vybudovala zátarasy a podle íránské státní televize bylo k hašení povoláno deset hasičských čet. Z televizních záběrů je patrné, že se sedmnáctipatrová stavba sesula v řádu sekund.

Požár vypukl v osm hodin místního času (5:30 SEČ), kdy v budově ještě nebylo mnoho lidí. Zákazníky i personál se údajně podařilo evakuovat. Plameny, se kterými hasiči bojovali, bylo vidět do vzdálenosti několika kilometrů.

"Budova Plasco je velmi stará, ježí na jihu Teheránu a jde o jednu z nejstarších budov ve městě. Využívaná je hlavně k obchodním účelům. Zraněno bylo nejméně 38 osob, byly převezeny do nemocnice a většina z nich mohla být propuštěna," oznámila původně televize, podle níž jsou mezi zraněnými hlavně hasiči.

Polooficiální íránská agentura Tasním připomněla, že ve věži Plasco hořelo už několikrát v minulosti. Dnes požár vznikl v devátém patře. Mluvčí hasičů řekl, že ve stavbě bylo mnoho textilních dílen. Majitel obchodu v blízkosti stavby řekl, že ho policie přinutila na poslední chvíli odejít. "Bylo to jako v hororovém filmu, ten dům se mi zřítil před očima," řekl.

Témata:  Írán zřícené stavby požáry

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.