Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bulharský prezident Radev složil přísahu, krize v zemi ale dál trvá

Rumen Radev
Rumen Radev
Foto: Radio Bulgaria

Sofie - Nový bulharský prezident Rumen Radev dnes složil v parlamentu přísahu, v neděli tak může úřad převzít od Rosena Plevnelieva. Radev v projevu vyzval k obnovení dialogu mezi Západem a Ruskem. Analytici se obávají, že politický krize v zemi ještě potrvá.

Radev s podporou bulharských socialistů zvítězil v listopadovém druhém kole prezidentských voleb, když porazil vládní proevropskou kandidátku Cecku Cačevovou. Tento výsledek vyvolal v zemi další politickou krizi, protože premiér Bojko Borisov splnil slib, že odstoupí, když Cačevová nevyhraje.

Jedním z prvních úkolů nového prezidenta také bude rozpustit zákonodárný sbor, jmenovat prozatímní vládu a vypsat volby. "Máte ještě jeden týden," naznačil dnes Radev poslancům po složení přísahy, že míní parlament rozpustit už za týden a že se volby zřejmě budou konat 26. března. Volby podle politologů ale nepovedou k vytvoření většinové vlády, která by dokázala prosadit reformy.

"Krize mezi NATO a Evropskou unií na jedné straně a Ruskem na straně druhé je zjevná. Posilování konfrontace k jejímu vyřešení nepovede. Studená válka je smutná zkušenost minulosti," prohlásil Radev v proslovu.

Naději pro obnovení dialogu podle něj představuje "výsledek prezidentských voleb ve Spojených státech a nová politická situace ve světě". Radev se ve své předvolební kampani k anexi Krymu řekl, že je poloostrov "de facto ruský".

Témata:  Bulharsko Rumen Radev

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy