Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Končící šéf Pentagonu radí Trumpovi: Nečekejte, že Putin couvne

Pentagon (z anglického výrazu pro pětiúhelník) je to mohutná čtyřpatrová stavba ve tvaru pěti soustředných pravidelných pětiúhelníkových okruhů (rings, značených A až E, s délkou strany přes 200 m), protnuté na každé straně třemi spojnicemi. Uprostřed cel
Pentagon (z anglického výrazu pro pětiúhelník) je to mohutná čtyřpatrová stavba ve tvaru pěti soustředných pravidelných pětiúhelníkových okruhů (rings, značených A až E, s délkou strany přes 200 m), protnuté na každé straně třemi spojnicemi. Uprostřed cel
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington – Nový americký prezident Donald Trump ze spolupráce z ruským prezidentem Vladimirem Putinem učinil jeden z cílů své zahraniční politiky. Dosluhující americký ministr obrany Ash Carter dává Trumpovi několik rad a vzkazuje mu: „vaše naděje kolem Ruska nechápu“.

Podle Cartera existuje několik málo oblastí, ve kterých by Washington a Moskvu mohly spojit společné zájmy. Právě na ty by se podle něj měly obě země zaměřit. Pro server Politico uvedl, že jde třeba o jaderný program Severní Koreje, nebo držení zbraní hromadného ničení daleko od rukou teroristů.

Tam, kde je to možné, je podle něj třeba spolupracovat. „A musíme být silní tam, kde to nejde,“ varuje. Trump už některými svými výroky o NATO a EU stačil vyděsit americké spojence. Podle Cartera však není možné navázat s Moskvou opravdovou spolupráci, aniž by zároveň nepoškodil americké zájmy.

Někdejší soupeři z dob studené války se podle něj jen těžko dohodnou na urychleném ukončení občanské války v Sýrii, na společném boji proti Islámskému státu, otázkách kolem ruské invaze na východní Ukrajinu či na ukončení chrastění zbraněmi a konci kybernetických útoků.

„Rusko jedná tak, že je stále obtížnější sladit jeho zájmy s těmi našimi, Rozsah oblastí, kde je možné spolupracovat, se zužuje,“ varuje Carter s tím, že bude velmi obtížné nad takovou propastí vybudovat nějaký most.

Zároveň poukazuje, že Rusko agresivně buduje své jaderné síly, zatímco Spojené státy podle něj „v podstatě se zastavily jadernou modernizaci a rekapitalizaci“. Právě ruské jaderné plány - stejně jako podobné úsilí Pákistánu, Číny a Severní Koreje - „vyvrací tezi, že když nebudeme nic dělat my, nebudou nic dělat ani ostatní“. To podle něj ukázala i historie.

Témata:  Ashton Carter Donald Trump Rusko Pentagon

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy