Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpovo nelichotivé prvenství: Je nejméně oblíbeným prezidentem za dlouhé roky

Nervózní Donald Trump na tiskové konferenci.
Nervózní Donald Trump na tiskové konferenci.
Foto: YouTube

Washington - Ještě se nezhostil role prezidenta Spojených států a už má za sebou první nelichotivé prvenství. Donald Trump je nejméně oblíbeným prezidentem za poslední desítky let. Podle průzkumů mu věří minimum pouze lidí.

Donald Trump má přízeň jen 44 procent Američanů a jen 48 procent si myslí, že bude dobrým prezidentem. Vyplývá to z průzkumů veřejného mínění provedených několik dní dny před jeho inaugurací.

Ve průzkumu televize CNN a výzkumné agentury ORC (Opinion Research Corporation) uvedlo 53 procent respondentů, že Trumpova vyjádření a jeho činy od listopadového vítězství ve volbách narušily jejich důvěru v to, že zvládne funkci prezidenta.

48 procent Američanů si myslí, že Trump bude dobrým prezidentem. Stejné procento lidí ale tvrdí, že bude špatným prezidentem. Zbylí dotázaní se nevyjádřili.

Pouze 40 procent Američanů ale Trumpa vítá v úřadu prezidenta, a to jen kvůli jeho činům. Vyjadřování a peprná slova respondenty nezajímají, pokud by tomu tak bylo, byla by jeho obliba možná ještě nižší.

Ke stejnému výsledku dospěla televize ABC a deník Washington Post, od nichž dostal Donald Trump přízeň jen 40 procent dotázaných. Naopak kriticky na Trumpa pohlíží 54 procent Američanů.

V průzkumu televize NBC a deníku Wall Street Journal si Trump trochu polepšil. Vítá jej 44 procent dotázaných.

Takto nízkou míru důvěry neměl před inaugurací žádný z posledních prezidentů. Baracka Obamu schvalovalo v roce 2009 84 procent Američanů, George Bushe v roce 2001 61 procent a Billa Clintona v roce 1992 67 procent Američanů.

Trumpa ale výsledky nezajímají a považuje je za zmanipulované. "Stejní lidé, kteří dělali falešné předvolební průzkumy, které byly špatné, teď dělají průzkumy oblíbenosti. Jsou zmanipulované tak jako předtím," uvedl na Twitteru.

 

Témata:  Donald Trump USA průzkumy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy