Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Belgičané odsoudili padělatele dokumentů, doklady dodával i teroristům

Vlajka Belgie
Vlajka Belgie
Foto: Pixabay

Brusel – Bruselský soud dnes poslal za mříže třináct osob, které falšovaly dokumenty. Podvodníci si odsedí tři až osm let. Organizovaná skupina šířila falešné dokumenty do celé Evropy i za její hranice. Svým zákazníkům opatřovala mimo jiné falešnou belgickou, španělskou či dánskou totožnost.

Padělatelé vyrobili falešné průkazy totožnosti například pro pachatele atentátů v Paříži a Bruselu, uvedl list Le Soir. Odsouzeno bylo celkem 14 členů organizované skupiny, jeden z nich ale dostal pouze trest veřejně prospěšných prací.

Padělatelé dostali rovněž pokuty, některé z nich ve výši až 60.000 eur (1,6 milionu Kč).

Skupina zfalšovala celkem asi 2000 dokumentů. Vyrobila také průkazy totožnosti pro Najima Laachraouiho, který loni v březnu spáchal sebevražedný atentát na bruselském letišti Zaventem, a pro Salaha Abdeslama, který se podle vyšetřovatelů podílel na teroristických útocích v Paříži z 13. listopadu 2015 a následně z místa činu utekl. Abdeslam je nyní v rukou francouzských úřadů.

Témata:  padělky Belgie soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy