Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neštěstí v italském hotelu: Hosté už chtěli odjet, museli ale čekat na sněžný pluh

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: CzechTourism.com

Řím – Ve chvíli, kdy italský hotel na úpatí pohoří Gran Sasso zasypala lavina, měli hosté sbalené kufry a chystali se místo opustit. Uvedla to dnes italská média.

Hosté museli počkat, dokud sněžný pluh neodstraní sníh, který zablokoval přístupovou cestu. Italskému listu La Repubblica to dnes řekl Quintino Marcella, přítel a zaměstnavatel jednoho ze dvou přeživších, kuchaře Giampiera Pareteho, který byl v hotelu s rodinou na dovolené.

„Giampiero a všichni ostatní hoteloví hosté zaplatili a shromáždili se na recepci. Byli připravení odjet, jakmile dorazí sněžný pluh," uvedl Marcello. Hostům podle něj nejdříve řekli, že pluh cestu prohrne do 15. hodiny, pak se ale jeho příjezd posunul na 19. hodinu. „Měli už připravené kufry, všichni hosté chtěli odjet," dodal.

Jeden z přeživších měl velké štěstí. „Jsem naživu, protože jsem šel do auta, abych vzal léky své ženě, kterou bolela hlava," řekl Parete záchranářům. Když se obrátil směrem k budově, viděl „padat na hotel horu". Lavina pohřbila i jeho, vlastními silami se však dostal ven.

Osmatřicetiletý Parete pak podle svých slov našel dalšího muže, který lavinu přežil. Fabio Salzetta v hotelu pracoval jako údržbář. Společně pak zavolali Pareteho příteli Marcellovi. Parete, který je spolu s druhým přeživším v nemocnici ve městě Pescara, dodal, že v hotelu zůstala jeho žena i dvě děti. Kromě Pareteho a Salzetty na místě nezaznamenali žádné známky života. Pohřešují se zhruba tři desítky lidí.

Marcella, kterému se dvojice dovolala, se podle svých slov pokusil zalarmovat policii a prefekturu v Pescaře, nikdo mu prý ale nevěřil. „Úřad prefekta mi řekl, že to není pravda, protože v hotelu je vše v pořádku," tvrdí Marcello. Podle něj ho vážně začali brát až po několika telefonátech a pomoc dorazila až dvě hodiny po pádu laviny. První záchranáři se na místo neštěstí museli dostat na lyžích.

Témata:  Itálie sníh zřícení laviny na hotel v Itálii

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy