Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump dnes složí přísahu. Ve Washingtonu budou oslavy i demonstrace

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington - Republikán Donald Trump dnes v pravé poledne místního času (18:00 SEČ) složí ve Washingtonu před budovou Kongresu prezidentský slib a stane se v pořadí 45. prezidentem Spojených států.

Do města míří nejen Trumpovi příznivci, kterých se očekává okolo 900.000, ale také jeho kritici, kteří chtějí proti změně v nejvyšší funkci demonstrovat.

Ještě před inaugurací se Trump s manželkou Melanií sejde v Bílém domě na ranním čaji s odcházející hlavou státu Barackem Obamou a jeho ženou Michelle.

Na následném inauguračním ceremoniálu složí slib nejprve budoucí viceprezident Mike Pence. Nový prezident pak bude přísahat věrnost ústavě na dvě bible: jedna patřila někdejšímu prezidentovi Abrahamu Lincolnovi a druhou dostal Trump od své matky. Poté se očekává Trumpův první projev v prezidentské funkci.

Prezident se následně po Pensylvánské třídě vydá od Kongresu do Bílého domu, odkud bude sledovat slavnostní průvod, který bude mít okolo 8000 účastníků.

Přihlížet inauguraci ve Washingtonu budou vedle Obamy i další američtí exprezidenti Jimmy Carter, Bill Clinton a George Bush mladší; George Bush starší kvůli zdravotním komplikacím do americké metropole nepřijede. Na tribuně před Kongresem bude i Trumpova neúspěšná demokratická sokyně Hillary Clintonová.

Inauguraci pak večer zakončí trojice oficiálních bálů, které Trump pořádá. Ve městě se ale budou konat i další neoficiální plesy a večírky.

Témata:  Donald Trump prezident USA USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy