Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Assange zopakoval nabídku, že se nechá vydat do USA. Má ale podmínku

USA
USA
Foto: Pixabay

Londýn - Julian Assange, zakladatel serveru WikiLeaks, zopakoval nabídku, že se nechá vydat do Spojených států. Výměnou za to ale chce, aby mu Washington zaručil jeho práva.

Assange to uvedl na tiskové konferenci přenášené z ekvádorského velvyslanectví v Londýně, kde se od roku 2012 ukrývá, protože mu v USA hrozí vysoký trest. Podobnou nabídku učinil už ve středu.

Assange se pobytem na ekvádorské ambasádě v Británii snaží zabránit svému vydání do Švédska kvůli obvinění, že se v roce 2010 dopustil znásilnění. Australan Assange obvinění odmítá a tvrdí, že se obává vydání ze Švédska do USA právě kvůli trestnímu vyšetřování činnosti WikiLeaks.

Minulý týden server WikiLeaks uvedl, že jeho zakladatel bude souhlasit s vydáním do USA, pokud dosluhující prezident Barack Obama udělí milost Chelsea Manningové. Ta kdysi WikiLeaks předala statisíce dokumentů a byla za to odsouzena. Manningové, kterou soud poslal do vězení na 35 let ještě jako Bradleyho Manninga, Obama tento týden trest skutečně zmírnil. Odmítl ale, že by to nějak souviselo s Assangeovou nabídkou.

Assange řekl, že stojí za vším, co řekl, včetně nabídky, že půjde do Spojených států, pokud bude Chelsea Manningové snížen trest. Do května, kdy má být Manningová propuštěna, podle něj bude možné vést řadu debat. Hovořit chce o svém případu hlavně se zástupci ministerstva spravedlnosti. Do USA byl prý vždy ochoten odcestovat, ale jen pod podmínkou, že se země zaručí, že bude respektovat jeho práva.

Témata:  Julian Assange Wikileaks USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy