Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dobré zprávy z Itálie: V hotelu zasypaném lavinou přežilo nejméně deset lidí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: CzechTourism.com

Řím - Italští záchranáři i v noci na dnešek pokračovali v prohledávání hotelu Rigopiano, na který ve středu spadla obří lavina. V rekreačním zařízení bylo v té době zhruba 35 osob. Ve čtvrtek se podle médií se našla těla čtyř osob, úřady ale dnes potvrdily nález pouze dvou. Pod masou sněhu přežilo deset lidí.

Nejprve dnes byla lokalizovaná skupina šesti lidí a později další dvě osoby. Jako první se ven dostala žena s dcerou. Bezprostředně po vytažení žena nemluvila, ale záchranáři později uvedli, že se jí zřejmě podařilo rozdělat oheň a dostat se k jídlu.

Marco Bini z policejního záchranářského oddílu řekl, že zachráněné holčičky jsou malé děti a je jim pět nebo šest let. Skupina se podle něj našla v hotelové kuchyni.

Vrtulníky přilétly z nedalekého přímořského města Pescara, přivezly do postižené lokality lékaře, přikrývky a záchranný materiál. První kontakt se podařilo navázat v 11:00 SEČ a pak následovalo několik dalších. Záchranáři s sebou mají psy, kteří pomáhají s hledáním.

Na místě je 135 záchranářů a také odborníci na laviny, kteří zjišťují bezpečnost terénu, v němž se pracuje. "Je to složitá a nebezpečná záchranná operace," sdělila mluvčí civilní obrany Titti Postiglioneová. Na místě pracuje také armáda, která uvolňuje silnici k hotelu.

První záchranáři se k místu v pohoří Abruzzy dostali ve čtvrtek ráno. Podle úřadů se v noci na dnešek podařilo rozšířit příjezdovou trasu, což umožní dopravit na místo těžší techniku.

Odstraňování masy sněhu, kamení a stromů zatím postupuje pomalu, kromě jiného i kvůli tomu, že záchranáři nechtějí způsobit zával případné kapsy, v níž by mohli být živí lidé. Na volání ale zatím nedostali žádnou odpověď.

Podle italských médií není jasné, proč k hotelu nebyla uvolněna cesta už ve středu odpoledne, kdy si většina hostů hotelu přála odjet, neboť předtím dopoledne udeřilo v této oblasti Itálie zemětřesení o síle nad pět stupňů. Z hotelu přežili dva lidé a z jejich výpovědi vyplývá, že úřady dlouho nevěřily informaci, že hotel je pod lavinou. První se k nim dostala údajně ve středu v 17:30. Záchranáři ale prodlevu mezi neštěstím a operací popírají. Trasu k hotelu blokovala metrová vrstva sněhu a k místu se dostali první záchranáři po nočním pochodu na lyžích.

Témata:  Itálie zřícení laviny na hotel v Itálii hory

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy